Випускницям-2014 радять короткі сукні, а випускникам — яскраве взуття та стиль «унісекс»

Випускницям-2014 радять короткі сукні, а випускникам — яскраве взуття та стиль «унісекс»

Невдовзі — випускні вечори, і молоді люди, котрі гордо нестимуть звання «Випускник 2014 року», з головою занурилися у пошук вбрання, стилю, зачіски тощо. З одного боку — хочеться щиро поспівчувати випускникам, адже нервувань і переживань у них та їхніх батьків піде чимало. З іншого боку — усі ці емоції приємні та неповторні, через багато років більшість згадуватиме про шкільні хвилювання з ностальгією.
Дизайнери наперебій радять випускникам цьогорічні модні тенденції. Як не загубитися у вирі порад, як не «переборщити» з неповторним образом, прагнучи вразити всіх своєю оригінальністю, і чим більше керуватися: модними ноу-хау чи здоровим глуздом — із цими та іншими запитаннями ми звернулися до місцевої дизайнерки-модельєра Тетяни ПАВЛЮК.

— Тетяно, чи правда, що серед нових тенденцій випускного сезону-2014 — короткі сукні?
— Так, короткі сукні нині «в тренді», і модниці дещо залишили у спокої популярні донедавна сукні «в пол». Щоправда, ця тенденція нас ще не захопила суцільно, тому класика залишається у моді. А короткі сукні, з огляду на кризу, є зараз ще й економ-варіантом. До речі, останнім часом побільшало замовлень, коли клієнти зупиняються на дешевших тканинах, спрощуючи фасони.
— З огляду на нові віяння, ти радиш випускницям «маленьке чорне плаття» чи все ж маленьку, але епатажну й відверту, сукню?
— Звісно, епатажну, це ж випускний вечір! Але не забувайте при цьому, що у моді ніжні, пастельні відтінки. У спадок із минулого сезону нам лишилися яскраві неонові кольори, а у нинішньому — актуальні ніжний беж, світло-жовтий, ніжно-блакитний. У будь-якому випадку, випускний вечір — це бал, тому вбрання має бути вишуканим.
— Цей рік для України дуже важливий у плані національного піднесення. Це якось позначається на замовленнях? Можливо, побільшало етнічних мотивів?
— Як не дивно, торік було більше замовлень із національними елементами. Може, люди втомилися від політичних перипетій, якими нас добряче «передозувало» телебачення і преса… Цього року акцент у випускному вбранні більше помітний на гламурних нотках, вишуканості. Нерідко просять оздобити сукні камінцями. Окремі замовниці надають перевагу сукням зі шлейфами, чи сукням-трансформерам.
— Деякі батьки прагнуть також бути «у тренді», використовуючи у своєму одязі елементи вбрання дітей-випускників. Наприклад, краватку у тон сукні доньки, або пасок такого ж відтінку…
— Напевно, це залежить від прагнення виділятися, бути не схожими на інших. Часом замовляють, наприклад, хустинку у кишеню піджака батька у тон доньчиної сукні. А взагалі, нема меж для фантазії.

— Хлопцям дизайнери радять цього року «похуліганити»: одягти сорочку чи футболку з прінтом, піджак, укорочені штани, метелика та яскраві черевики, скажімо, червоного або жовтого кольорів. До речі, «накачаним» рекомендують зекономити на піджаку і продемонструвати фізичну форму. А що б ти порадила?
— У цьому сезоні модним є використання жіночих тканин у оздобленні і пошитті чоловічих костюмів — так званий, стиль «унісекс». Можна використовувати для пошиття костюмів блакитні, сині, фіолетові матеріали. Якщо юнак все ж є прихильником класики, то «погратися» можна з лацканом чи підкладкою піджака, зробивши їх оригінального фасону чи кольору.
— Не радять випускницям яскравий макіяж, який робить їх значно старшими, та високі підбори, що загрожують хиткою ходою чи вивернутою щиколоткою. А як поєднати вишуканість і зручність?
— Якщо ви не вмієте ходити на підборах, у такому разі раджу підібрати відповідний стиль одягу. Шукайте, знаходьте… Наприклад, «балетки» завжди виграшно виглядають під довгу сукню. Вихід завжди є.
— Клієнтки користуються власними ідеями, обираючи фасони випускних суконь, чи все ж таки — з Інтернету?
— Тут потрібно поєднувати, розуміючи, що не все з модних подіумів може личити усім індивідуально, слід шукати «золоту середину». Є люди, які не прислухаються до порад і сліпо наслідують модні тенденції, які їм абсолютно не личать.
— У якому ціновому діапазоні коливаються ціни на пошиття випускної сукні цьогоріч?
— Від 250 гривень до 1,5-2 тисяч гривень. Проте дешевша сукня далеко не завжди виглядає програшно: її можна довершити гарною біжутерією та іншими аксесуарами, залежно від смаку та фантазії. А буває, що покладаєш великі надії на шикарну сукню, а дівчина невдало у ній виглядає, бо не змогла підібрати правильне взуття чи зробити потрібну зачіску…
— А ти радиш своїм клієнт­кам, як правильно поєднати сукню із взуттям, зачіскою?
— Звісно. Пошиття сукні і примірки — це цілий процес, під час якого ми обговорюємо деталі.
— Що наостанок порадиш цьогорічним випускникам, аби виглядати безпрограшно?
— Універсальних порад бути не може. Треба слухати своє серце, відповідати обраному стилю, дивитися на себе у дзеркало об’єктивно, завжди зважувати різні деталі свого зовнішнього вигляду. Комусь треба прислухатися до порад професіоналів, а іншим, навпаки, вгамувати надмірну фантазію у своєму стилі.
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК
Фото Іллі СІМЧУКА