Відбувся практичний семінар начальників штабів цивільного захисту шкіл міста

Відбувся практичний семінар начальників штабів цивільного захисту шкіл міста

Сьогодні особливо актуально постає питання готовності населення до дій у надзвичайних ситуаціях. Виняткова увага у цьому питанні повинна приділятися підготовці дітей та підлітків до дій у різноманітних нестандартних ситуаціях. Реалізація цих завдань покладена на загальноосвітні навчальні заклади. 24 квітня у ЗОШ №8 відбувся практичний семінар начальників штабів цивільного захисту шкіл міста на тему: «Дії керівного складу та сил цивільного захисту школи при терористичних проявах у приміщенні навчального закладу» та спеціальне об’єктове тренування. На захід завітали представник управління освіти Ващук Т.В., начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій міської ради Мельник О.А., завідувач навчально-консультаційного пункту цивільного захисту Купчук С.В, заступник начальника пожежної частини №10 Наумець А.М., директори, завучі загальноосвітніх навчальних закладів міста.


Головною метою цього зібрання було вироблення єдиних підходів до методики підготовки та проведення заходів у рамках Дня цивільного захисту в навчальних закладах міста. Зустріч проходила за сценарієм, який включав велику кількість різнопланових заходів. Відкриття Дня ЦЗ розпочалося засіданням штабу ЦЗ школи. Учасників заходу ознайомили із планом семінару і запросили на урочисту лінійку. Усі бажаючі змогли оглянути виставку наочних матеріалів, плакатів, малюнків на тему безпеки у різних надзвичайних ситуаціях.
Далі запрошені мали нагоду відвідати відкриті уроки вчителів 1-9 класів, де проходили бесіди, вікторини, театральні постановки на тематику цивільного захисту.
Сигнал «Увага всім!» спо­вістив про умовну пожежу у приміщенні школи і термінову евакуацію. Учні організовано покинули будівлю закладу. На виклик начальника ЦЗ школи приїхали працівники ДСНС міста, карета швидкої допомоги. Рятувальники евакуювали потерпілу, ліквідували умовну пожежу, показали можливості аварійно-рятувальної техніки і спецобладнання.

Усі ланки ЦЗ працювали оперативно і злагоджено. Учні продемонстрували свої вміння одягати засоби індивідуального захисту органів дихання та шкіри, захисний одяг, надавати першу долікарську допомогу, гасити пожежу підручними способами. Школярі змагалися у естафетах та іграх, пробували свої сили у перетягуванні канату, смузі перешкод.
Завершився День цивільного захисту підведенням підсумків на загальношкільній лінійці, де було оголошено подяки і вручено грамоти усім активістам.
Протягом дня учні та вчителі почерпнули багато необхідної інформації з питань цивільного захисту. Доцільність проведення таких заходів очевидна, адже знання, отримані дітьми сьогодні, допоможуть їм не розгубитись і в реальній надзвичайній ситуації.
С.КУПЧУК, завідувач навчально-консультаційного пункту цивільного захисту