Головне — зберегти цілісність країни

Головне — зберегти цілісність країни

ЛІДЕР «БАТЬКІВЩИНИ» ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО ВКОТРЕ ВІДВІДАЛА ДОНЕЦЬК, АДЖЕ ЗАРАЗ ВОНА ЗОСЕРЕДИЛАСЯ НА ГОЛОВНОМУ: ЗБЕРЕГТИ ЦІЛІСНІСТЬ КРАЇНИ
Під час поїздки до східних областей лідер «Батьківщини» завітала і на рідну Дніпропетровщину. Саме там проходив автопробіг «Схід і Захід — разом», організований молодіжним крилом її партії. На зустрічі з учасниками автопробігу вона обговорила ситуацію в країні. На її думку, Путін, намагаючись діяти на українському сході так само, як у Криму, планомірно знищує власну країну. Адже світ не змириться з такою поведінкою Кремля, і масштабні і дуже жорсткі санкції проти Російської Федерації — не за горами.
Поведінка кремлівських правителів так обурила світових лідерів, що вони готові вдатися до найжорсткіших кроків. У тому числі — позбавити Росію багаторічної монополії на енергопостачання до країн Європи. Для того, щоб знизити газову залежність від РФ європейських країн, у тому числі й України, найближчим часом на ринок надійде величезна кількість сланцевого і скрапленого газу. А дозвіл на продаж нафти арабським країнам незмінно знизить її ціну, що боляче вдарить по економіці Росії.
«Путін загнав себе в пастку, поставивши ногу на територію Криму. Тепер він вже не може забрати свою ногу, адже, як тільки він це зробить, то втратить обличчя перед тими, кого він «зазомбував» у власній країні, він вже не буде для них тим політичним мачо, який може захоплювати чужі території в 21 столітті. А не прибираючи свою ногу з Криму, він не зможе зупинити саморуйнування, яке вже оголошено усіма цивілізованими країнами по відношенню до нього і до Росії», — впевнена Тимошенко.
На її думку, процес падіння Росії — неминучий, і коли це відбудеться, Крим знову повернеться в Україну. Ну а поки ми повинні робити все, щоб захистити решту території країни від російських окупантів. Відвідавши блокпости на Дніпропетровщині та поспілкувавшись із тими, хто їх охороняє, Юлія Тимошенко визнала, що захистом східних кордонів задоволена.
Залишилося тільки домовитися з проросійськими активістами, які заблокували адміністративні будівлі в східних областях. На думку лідера «Батьківщини», жорсткі вимоги, пов’язані з федералізацією, висувають лише одиниці. Та й то, не зовсім розуміючи, що це означає. Федералізації хоче лише Кремль, і через своїх поплічників він намагається посіяти смуту на Донбасі. А прості люди — в Донецьку і Луганську, у Полтаві та Львові — хочуть зовсім іншого: мати гідну роботу, високу зарплату, можливість нагодувати своїх дітей і мирного неба над головою.
Юлія Тимошенко, перебуваючи в Донецьку, добре відчула ці настрої більшості людей. Однак визнала, що потрібно враховувати й інтереси тих, хто блокує будівлі: якщо з ними не домовитися мирно, то проллється кров. Тому лідер «Батьківщини» терпляче проводить переговори з цими активістами. Під час останнього візиту в Донецьк вона передала керівникам груп протокол взаєморозуміння.
У документі, зокрема, йдеться про те, що «Батьківщина» через свою парламентську фракцію зобов’язується ухвалити ті закони, які зараз необхідні Сходу. Наприклад, про надання російській мові статусу регіональної та про амністію протестуючих, які не вчинили тяжких злочинів і готові добровільно скласти зброю і покинути держадміністрації. Але, головне, що обіцяє Тимошенко, — ініціювати процес конституційних змін, в результаті яких за регіонами буде законодавчо закріплено куди більше прав і повноважень, ніж зараз.
У свою чергу, протестуючі зобов’язані здати незаконну зброю, розблокувати доступ до адміністративних будівель і надалі утримуватися від застосування сили. Тимошенко впевнена, що всі питання можна вирішити мирним шляхом. «Якщо у нас вистачить мудрості знайти базу для об’єднання, тоді країна раз і назавжди отримає спокій і стане сильним учасником в геополітиці. Я вірю, що такий компроміс буде знайдено, а для цього Захід має зрозуміти Схід, а Схід — Захід», — переконана Юлія Тимошенко.
П.ВАСИЛЕНКО