Демобілізація — лише після окремого Указу Президента України

Наростання напруги у суспільстві у зв’язку із призовом тисяч українських чоловіків до лав Збройних Сил спонукало військове командування держави виступити із роз’ясненням щодо правильного розуміння змісту та суті терміну «часткова мобілізація 45 діб», що визначений Указом Президента України від 17.03.2014 року №303/2014 «Про проведення часткової мобілізації в Україні».
Отже, під зазначеним термі­ном розуміють період часу, в який здійснюється призов військовозобов’язаних та техніки національної економіки для доукомплектування військових частин ЗС України та інших військових формувань до штатів воєнного часу.
Звільнення військово­служ­бовців, призваних на військову службу під час часткової мобілізації, може бути здійснено після оголошення рішення Президента України про демобілізацію, час та порядок якої буде визначено відповідним Указом Президента України.
Тим часом декілька десятків жінок — дружин і матерів, чиїх рідних призвали відповідно до вищезгаданого Указу на службу у Збройні Сили, — побували у Новоград-Волинсько-Червоноармійському військ­коматі. Вони вимагали, аби чоловіків відпустили по домівках, адже на часі весняно-польові роботи тощо. Керівництво військкомату їм пояснило, що дане рішення може бути ухвалене винятково на рівні держави і аж ніяк не залежить від волі військового командування на місцях.
Тоді близько сотні жінок вирушили на сесію районної ради, де саме обговорювалося дане питання. Дискусія виявилася аж надто емоційною. Пристрасті вгамувалися лише після того, як депутати ухвалили рішення про створення тимчасової комісії, яка розгляне всі звернення від громадськості щодо мобілізаційних питань, а також затвердили текст звернення до вищого керівництва держави, в основу якого поклали колективне звернення жінок.
Текст даного звернення подаємо нижче.
в.о. Президента України, Голові Верховної Ради України Турчинову О.В.
Прем’єр-міністру України Яценюку А.П.
в.о. міністра оборони України Ковалю М.В.

ЗВЕРНЕННЯ
жінок та матерів Новоград-Волинського району Житомирської області щодо ситуації, яка склалася із військовозобов’язаними особами, які призвані до Збройних Сил України відповідно до Указу Президента України «Про часткову мобілізацію»

Ми, жінки та матері, вкрай стурбовані ситуацією, яка склалася із нашими військовозобов’язаними особами, які призвані до Збройних Сил України.
Відповідно до Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 17 березня 2014 року №303/2014, визначено, що мобілізація проводиться протягом 45 діб, а цей термін уже закінчується.
На даний час призвані особи, які відправлені у південні військові частини, проживають у надто складних польових умовах. Мають місце непоодинокі факти поганого харчування, не вистачає елементарних ліків. Чоловіки хворіють, це призводить до погіршення стану їхнього здоров’я. Вкрай мізерна заробітна плата (400-600 грн.) виплачується невчасно.
Вдома, у більшості сімей, залишилися жінки з маленькими дітьми, які також хворіють, а для їх лікування необхідні кошти. Чоловіки були єдиними годувальниками сімей, вели особисті підсобні господарства, а тому в сім’ях виникають невдоволення, напруга.
У зв’язку з тим, що суспільно-політична ситуація в країні загострилася, мають місце неприхована агресія зі сторони окремих підрозділів Збройних Сил Російської Федерації та чітко не визначено, коли наші чоловіки повернуться додому, пропонуємо:

  • зобов’язати військкомати проводити ротацію воїнів військовозобов’язаних, а також із числа тих громадян, які добровільно виявили бажання бути призваними на військову службу. Просимо до 03.05.2014 року повернути додому наших чоловіків;

  • негайно покращити матеріальне, медичне обслуговування та харчування військовозобов’язаних, які знаходяться і проживають у польових умовах, забезпечити їх необхідними ліками та обмундируванням.


Олег БРЮХАНОВ