За продаж неповнолітнім спиртного і цигарок — величезний штраф!

— Незважаючи на заборону продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв чи тютюнових виробів особам, котрі не досягли 18 років, продавці окремих торговельних закладів, зовсім не цікавлячись віком покупців, спокійно реалізовували їм цигарки, пиво і, навіть, горілку, — зазначає Руслан Швайківський, начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей Новоград-Волинського МВ. — Відповідно за подібні дії на правопорушників очікує значний штраф.
Робота в цьому напрямку ведеться постійно. Співробітники міськвідділу міліції регулярно проводять профілактичні рейди, в ході яких відвідують місця масового відпочинку молоді та контролюють торговельні заклади щодо недопущення продажі дітям алкоголю і тютюну.
На сьогодні законодавство в цьому плані стало більш суворим. Порушенням вважається продаж особам, котрі не досягли 18 років, не тільки міцних алкогольних, а і слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів. На жаль, негативним моментом є несвідомість продавців, — розповідає Сергій Рябошапка, начальник Новоград-Волинської міліції.
Вже з початку поточного року працівниками СКМСД міськвідділу складено 5 протоколів за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст.156 ч.2 КУпАП (Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями та тютюновими виробами).
Наприклад, у одному із магазинів, розташованих на території райцентру, був виявлений факт продажу тютюнових виробів 17-річному юнаку. За словами продавчині, хлопець виглядав набагато старшим, тому вона не стала цікавитися віком покупця, який попросив продати йому пачку цигарок. У відношенні продавчині за статтею 156 ч.2 КУпАП складено адміністративний протокол, який для прийняття законодавчо правильного рішення направлений на розгляд до адміністративної комісії при міській раді.
Одночасно про факти продажу неповнолітнім алкогольних, слабоалкогольних та тютюнових виробів повідомляється в Головне управління Міндоходів у Житомирській області з метою вирішення питання щодо стягнення штрафних санкцій, а також позбавлення ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі вищеперерахованими товарами.
Тож, шановні підприємці! Звертаємося до вас із проханням неухильно дотримуватися чинного законодавства, не продавати пиво, алкогольні, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби дітям, адже кожен із нас відповідає за майбутнє покоління. Продаючи спиртне та цигарки дітям, задумайтесь, що хтось також запропонує закурити чи випити вашій дитині, і ніхто не може сказати, що після цього трапиться.
Інна ВОВЧЕНКО, Новоград-Волинський МВ УМВС України в Житомирській області