Звягельський календар

Звягельський календар

Корецька вулиця Новограда-Волинського на поч. ХХ ст.1830 рік, 14 травня — рішенням Волинського Головного суду (Житомир) зафіксовано поділ земель, що після смерті Марії-Юзефи Любомирської належали Федору Петровичу Уварову, між його двоюрідними братами. Старший із братів, полковник і кавалер, Степан Уваров успадкував Звягельський ключ, до якого були віднесені села Новий Звягель, Лубчиця, Романівка, Броники з чавунним заводом, Федорівка, Немилянка, Кропивня, Несолонь, Тупальці, Андріївка, Буда Очеретянка, Слобода Романівська, Ужачин, Гали, Вершниця, Чижівка з млинами, мідним, залізним та цегляним заводами.
1899 рік, 12 травня — газета «Волинь» порівнювала респектабельний вигляд вулиці Корецької (нині — вул.Т.Шевченка) із «любой Гороховой Петербурга».
Шибениця на Сінній площі (нині Сквер Слави на вул.Соборності)
Підбитий німецький танк «Пантера» на околиці міста1941 рік, 14 травня — учні школи №1 ім.Лесі Українки на чолі із директором Борисом Григоровичем Станевичем були в Києві на гостині у сестер Лесі Українки — Ольги та Ізидори Косач — та запросили їх відвідати Новоград-Волинський влітку.
1942 рік, травень — у міській підпільній організації діяло 126 активних членів (52 з них не дожили до визволення міста). У 1943 році через зрадництво поліцая в одну ніч були арештовані керівники звягельського підпілля М.М.Громов, О.Г.Александров, П.П.Штепін, В.С.Левченко, П.Крюков, В.П.Петровський, С.Абрамчук. Після жорстоких катувань їх повісили на Сінній площі. Трупи висіли три дні.
1944 рік — після визволення в місті залишилось чимало трофеїв.
Грудень 1942-травень 1944 — диверсійний взвод партизанського загону ім.25-річчя Радянської України під проводом Трохимчука Степана Дмитровича, що діяв на залізниці Новоград-Волинський — Шепетівка, підірвав 12 фашистських ешелонів.
1955 рік, 15 травня — уперше на вулицях міста з’явився автомобіль ГАЗ «Волга».
1958 рік, 9 травня — у місті на усіх вулицях висаджувалися фруктові та декоративні дерева.
1969 рік, 11 травня — здано в експлуатацію Будинок культури заводу сільгоспмашин на вул.Леніна (нині — торговий дім «Партнер»).
1975 рік, 9 травня — на відзначення 30-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні на приміщеннях хлібозаводу, управління водоканалу, заводу кормових антибіотиків, управління торгівлі, заводу сільгоспмашин відкриті меморіально-інформаційні дошки з переліком прізвищ працівників цих підприємств, які загинули в роки війни.
1975 рік, 9 травня — на вул.Кірова (нині — вул.Житомирська) біля мосту через річку Случ відкрито пам’ятний знак на честь льотчиків, які загинули під час війни, — на постаменті у вигляді високої стріли встановлено літак МІГ-19А.

Пам’ятний знак на честь воїнів-інтернаціоналістів, які загинули в Афганістані1977 рік, 9 травня — відбулося відкриття пам’ятного знаку на честь екіпажу танка КВ «Беспощадный» та танкістів 23-ї гвардійської танкової дивізії, котрі загинули у період Великої Вітчизняної війни. На урочистостях була присутня дочка Маршала Радянського Союзу Г.К.Жукова Маргарита Георгіївна.
1993 рік, 15 травня — на розі вул.Леніна (нині — Шевченка) і Дзержинського (нині — Лесі Українки) відкритий пам’ятний знак на честь воїнів-інтернаціоналістів — уродженців міста і району, які загинули у республіці Афганістан під час перебування там обмеженого контингенту радянських військ.