Для людей, які живуть на cході, дуже важливо мати діалог із владою

Для людей, які живуть на cході, дуже важливо мати діалог із владою

\"ДляЛідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко дала інтерв’ю американському виданню The Washington Post. У ньому вона згадала роки у в’язниці, а також поділилася своїми думками щодо російської агресії та майбутнього України.
Журналіста видання дуже цікавили умови, в яких перебувала лідер опозиції під час ув’язнення. Адже всім відомо, що в камері за нею велося відеоспостереження. А потім, з порушенням всіх етичних та людських норм, відео викладалося у мережу.
За словами Юлії Тимошенко, такі психологічні тортури, коли ти не можеш ані на хвилину залишитися сама, весь час відчуваєш, що за тобою наглядають, важчі за фізичні катування.
«Страшно згадувати. Я була в особливій в’язниці, де основним завданням були психологічні тортури та тиск. Жодна нормальна людина не здатна витримати ці умови», — згадала вона.
За її словами, всі ці роки їй не давали вийти з приміщення, заклеювали вікна непрозорою плівкою. А жінки-охоронці постійно перебували не далі, ніж на метр від неї. Коли їла, спала та ходила за потребами.
Юлія Тимошенко переконана: Віктор Янукович від самого початку хотів запроторити її за грати. Бо дуже боявся і прагнув знищити як політичного опонента. І, щойно прийшовши до влади, реалізував свої плани.
«Янукович не був готовий мати сильну й активну опозицію в країні. З перших днів вони почали відкривати проти мене безглузді кримінальні справи», — зазначила Тимошенко. Вона нагадала, що перші дві справи, які було сфабриковано, навіть не були доведені до суду через брак доказів. А пізніше екс-президент знайшов ще один привід порушити проти неї справу за «підписання газової угоди з Росією», яку вона не підписувала.
«Він використав це як причину, щоб посадити мене до в’язниці на сім років. Я переконана, що якби Янукович залишився при владі, я ніколи б не вийшла на свободу», — вважає Тимошенко.
Вона відверто зізналася, що мала можливість втекти з країни, не чекаючи ув’язнення. Адже з самого початку було зрозуміло, що нова влада на чолі з Януковичем на волі її не залишить.
Але лідер «Батьківщини» вважає, що втеча — стала б найлегшим і… найбільш ганебним кроком.
«Я вважала, що якби я це зробила, показала б свою слабкість, то це зробило б слабким кожного українця, який хотів протистояти диктатурі, — а я не могла залишити свою країну. Вони хотіли, щоб я втекла. За тиждень до арешту вони попереджали, що збираються мене заарештувати 5 серпня. Я записала звернення до українського народу, в якому закликала всіх бути сильними», — нагадала вона події кількарічної давнини.
Під час інтерв’ю торкнулися і сьогоденних подій. Журналіста цікавила думка Юлії Тимошенко щодо подальших дій Путіна. На думку лідера «Батьківщини», президент Росії і не думає зупинятися. Бо йому, схоже, не дають спокою лаври Гітлера, і він марить світовим лідерством.
«Мені здається, що Путін бачить себе лідером світу, який диктує новий порядок. Він хоче зруйнувати стабільність, яка утворилася в світі. Він спробував нав’язати своє агресивне лідерство світові, коли вторгся до Грузії», — підкреслила Юлія Тимошенко.
Вона нагадала, що під час російсько-грузинських подій світ недооцінив їхню небезпеку, сприйняв як локальний конфлікт. А Путін, між тим, згуртував навколо себе інших диктаторів з усієї планети. Відновив свій вплив у Сирії. А потім взявся за Україну. Саме захоплення усієї нашої країни, на думку Юлії Тимошенко, є метою кремлівського володаря.
А от чи вдасться йому це? Лідер «Батьківщини» переконана: багато що залежить від позиції світових лідерів. Оскільки Путін розуміє лише мову сили і ультиматумів, здоровим глуздом та перемовами його не переконати. Потрібні жорсткі санкції, які знекровлюватимуть російську економіку.
Це необхідно зробити, адже зараз російський президент відверто знущається з усього світу. Женевські угоди — не виконує. Наявність власного військового контингенту у південно-східних регіонах України — заперечує. Як раніше заперечував, що «зелені чоловічки» у Криму — це російські військові.
«Я впевнена, що Путін піде настільки далеко, наскільки йому це дозволить західний світ», — переконана Тимошенко.
Але і Україна може багато чого зробити, аби зупинити російського агресора та зберегти цілісність країни. Для цього потрібно почути схід і переконати його, що центральна влада дбає про ці регіони. Лідер «Батьківщини» в інтерв’ю зазначила, що останні кілька тижнів провела у східних регіонах, у самому вирі подій. Там вона побувала у захоплених будівлях, спілкувалася із проросійськими активістами і намагалася з ними домовитися.
«Для людей, які живуть на сході, дуже важливо мати діалог із владою, і я хочу стати тим політиком, який веде з ними цей діалог», — підкреслила Тимошенко.
П.ВАСИЛЕНКО