Юлія ТИМОШЕНКО: «Децентралізація замість федералізації»

Юлія ТИМОШЕНКО: «Децентралізація замість федералізації»

\"ЮліяДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ВЛАДИ, АЛЕ РОЗУМНА ТА ВИВАЖЕНА, ЯКА ЗБЕРЕЖЕ КЕРОВАНІСТЬ КРАЇНОЮ. ЖОДНОЇ ФЕДЕРАЛІЗАЦІЇ ТА РЕФЕРЕНДУМІВ ПРО ВІДОКРЕМЛЕННЯ. САМЕ ТАКОЮ ЛІДЕР «БАТЬКІВЩИНИ» ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО БАЧИТЬ РЕФОРМУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
Свої думки вона, зокрема, висловила під час з’їзду сільських, селищних голів та депутатів місцевих рад, який було скликано за її ініціативи. Тимошенко зібрала представників місцевого самоврядування не просто так. А порадитися, в який спосіб краще налагодити діалог з регіонами, як надати їм більшої самостійності, зокрема, фінансової.
На її думку, головна філософія децентралізації влади має полягати у тому, щоб дати можливість територіальним громадам розпоряджатися власними ресурсами.
«Ідея, яка мусить стати основою фінансової самостійності та соціально-економічного розвитку регіонів, має бути такою: ресурси, земля і все, що пов’язано з ресурсами громади, мусить управлятися територіальною громадою і залишатися в її розпорядженні. Особливо це стосується землі. Усі податки, які збираються на місцях, по максимуму мусять залишатися у громади», — наголосила лідер «Батьківщини».
Децентралізація влади — тема, до якої Юлія Тимошенко звертається не вперше. Вона ініціювала цей процес ще коли була Прем’єр-міністром. Але тодішній Президент Віктор Ющенко і Партія регіонів у парламенті заблокували це питання.
«Через суперечки, які були всередині помаранчевої команди, реформа місцевого самоврядування так і не відбулася. Хоча якраз в уряді Тимошенко були розроблені правильні проекти», — зазначив директор Школи політичної аналітики НАУКМА Олексій Гарань. «Те, що вона говорить зараз, лягає в логіку тих реформ, яких потребує держава. Це не просто примха чи піар-хід. Це те, що дійсно потрібно Україні, це те, про що давно говорить експертне середовище».
Реформи справді назріли. Адже невдоволеність східних регіонів не виникла на порожньому місці. Через те, що центр остаточно зосередив усі повноваження на собі, ставши глухим і сліпим до потреб людей на місцях. Більше того, кожен президент намагався ще більше звузити функції та повноваження місцевого самоврядування. Особливо — Віктор Янукович, який довів цю ситуацію «до абсолюту». Саме це і стало причиною соціальної напруженості та створило передумови для сепаратизму на сході України.
«Це призвело до того, що жодне повноваження, яке вам делеговано, не могло бути профінансовано так, як це передбачено законом. Напружена соціальна ситуація в регіонах сьогодні, в тому числі, є підгрунтям для того сепаратизму, який роздмухується в регіонах... Люди, які відчували себе економічно та соціально знекровленими, стають «базою» для руху сепаратизму, ініційованого Кремлем», — зазначила Юлія Тимошенко.
Свої слова вона підкріпила конкретними цифрами. Сьогодні майже 5,5 тисяч бюджетів місцевого самоврядування дотаційні на 70%. А 483 територіальні громади мають 90% дотацій. Це означає, що у таких громадах немає ані розвитку, ані функціонування, ані жодних важелів впливу на розвиток економічної потужності власного регіону. Тож для того, аби регіони динамічно розвивалися, потрібна грунтовна реформа місцевого самоврядування.
При цьому й мови не може бути про жодну федералізацію чи відокремлення. Адже зрозуміло, що ця ідея нав’язана ззовні. Зрозуміло також, чому у Кремлі так наполягають на проведенні відповідних референдумів про статус регіонів. Бо тоді можна використати результати фальшивого волевиявлення людей для створення чергових автономних республік. А потім анексувати їх за прикладом Криму.
Ті, хто всередині країни наполягають на федералізації, ненавидять Україну, і тільки й чекають, щоб її розірвали на шматки, — переконана Юлія Тимошенко.
«Федералізація — це шлях в нікуди, оскільки ні Донбас, ні Закарпаття, ні Слобожанщина, якщо будуть абсолютно відокремлені самі по собі, не зможуть стати світовими лідерами. Росія не збирається витрачати шалені гроші на розвиток наших гідних українських територій. Сьогодні ставиться питання лише про нашу дестабілізацію. І ті, хто добиваються федералізації, навіть не знають до кінця, що це таке, і як це буде функціонувати в конкретних умовах нашої держави», — зазначила лідер «Батьківщини», виступаючи перед делегатами з’їзду. І додала, що допустити цього не можна в жодному разі.
Свої плани щодо децентралізації влади Юлія Тимошенко оформила в конкретний документ — Меморандум про партнерство, який було підписано з Українською асоціацією міських і селищних рад. У ньому, зокрема, йдеться про те, що реформа місцевого самоврядування проводитиметься у кілька етапів, через внесення змін до Земельного, Бюджетного та Податкового кодексів. Діятиме документ до того моменту, поки обидві сторони не виконають взятих на себе зобов’язань.
П.ВАСИЛЕНКО