Юлія ТИМОШЕНКО: «Референдум на Донбасі — це фальшивка»

Юлія ТИМОШЕНКО: «Референдум на Донбасі — це фальшивка»

Прості трудяги Донбасу не хочуть відокремлення від України. Вони прагнуть миру та спокою. А будь-які розмови про створення окремих республік та приєднання до Росії — це справа рук вузької групи людей, яку смикає за нитки Кремль. У цьому переконалася лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко під час чергового візиту до Донецька.
Підставою для поїздки лідера «Батьківщини» на схід країни стало проведення, так званих, «референдумів» про статус Донецької та Луганської областей. На тверде переконання Тимошенко, цей сценарій розіграли російські політики вкупі з українськими олігархами.
«Референдум, який нібито проведений в Луганській та Донецькій областях, — це звичайна фальшивка, яка підроблена Путіним, Кремлем. В останній день до цього долучився пан Фірташ, який на фоні референдуму оголосив про необхідність федералізації нашої країни. Фірташ, який підтримує окремих кандидатів у президенти», — заявила Юлія Тимошенко.
При цьому вона нагадала, що в переддень, так званого, волевиявлення, російський президент Володимир Путін звернувся до східних сепаратистів і «порадив» їм перенести референдум. Чим черговий раз проявив свою подвійну сутність. Адже буквально наступного дня «плебісцит» таки відбувся. Причому з численними порушеннями закону.
Як відомо, для того, аби облаштувати виборчі дільниці для голосування, сепаратисти силоміць захоплювали будівлі, зривали замки, залякували директорів шкіл, які відмовлялися пускати їх до шкіл. А якщо це не вдавалося, то облаштовували «вуличні» дільниці — на кшталт торгової палатки, де кожен бажаючий міг, навіть за відсутності паспорта, проголосувати.
Самі ж бюлетені — жалюгідні клаптики паперу, без жодної ознаки бодай якогось захисту від підробок. Більше того, сепаратистам так кортіло якнайшвидше відзвітувати за одностайну згоду Донецької та Луганської областей на відокремлення від України, що вони завчасно проставили «галочки» у потрібних місцях.
«Біля Слов’янська була затримана вантажівка, в якій було 100 тисяч бюлетенів із позначкою за відокремлення Донецької області від України», — нагадала Юлія Тимошенко.
При цьому людей, які виступали за єдність України та збереження Донбасу у нинішніх кордонах, просто залякували. Тому більшість з них не з’явилася на, так званих, «дільницях», дозволивши сепаратистам реалізувати свій злочинний сценарій.
Саме таких людей — простих трудяг, шахтарів, металургів та всіх інших пересічних мешканців Донбасу — треба підтримати, розмовляти з ними, переконувати. Так вважає Юлія Тимошенко, і про це вона говорила ще кілька тижнів тому, коли ініціювала проведення «круглого столу» за участю простих донеччан та луганчан, місцевої влади, київських політиків та експертів. Причому проводити його потрібно саме тут, у Донецьку, в епіцентрі боротьби.
«Я декілька тижнів тому наполягала на негайному проведенні загальнонаціонального «круглого столу» єднання та порозуміння в Донецьку. Саме в Донецьку, бо проводити його в місті Києві, за 800 кілометрів від епіцентру протистояння, без участі пересічних донеччан та луганчан і східних проросійських рухів — концептуально неприйнятно та неефективно», — підкреслила лідер «Батьківщини».
Вона переконана, що, якби політики справді прислухалися до того, чого хочуть на Донбасі, це дозволило б уникнути багатьох помилок. А хочуть вони того ж, чого й українці з інших регіонів, — щоб було де працювати, було за що нагодувати дітей і після завершення трудової кар’єри отримувати достойну пенсію.
Тимошенко має чіткий план щодо соціальних та гуманітарних реформ, які обов’язково треба проводити вже зараз, не чекаючи президентських виборів та закінчення протистоянь із Росією. На її думку, перше, що треба зробити, — це скасувати злочинну пенсійну реформу, яка призвела до підвищення пенсійного віку, але так і не принесла ані копійки до Держбюджету.
Скасування або принаймні перегляду потребує і медична реформа, запроваджена за колишнього режиму. «Ми цю реформу скасуємо, і це буде перший крок, який покладе початок цілому шляху перетворень», — пообіцяла Юлія Тимошенко.
Взагалі, на її думку, потрібно змінити сам підхід до реформування соціальної та гуманітарної сфери, який був нав’язаний попередньою владою. Адже дуже швидко виявилося, що «покращання», про яке торочила Партія регіонів, — так і не відбулося. І, так звані, реформи, які вони проводили, призвели до того, що бюджет став ще біднішим, деякі олігархи — ще багатшими, а люди, як жили погано, так і живуть. Тому, за словами Тимошенко, потрібно проводити нові, реальні реформи. І починати потрібно вже на найближчому парламентському тижні.
П.ВАСИЛЕНКО