8 червня — Трiйця

8 червня — Трiйця

День Святої Трійці має також назву П’ятидесятниця, тому що відзначається він рівно на 50-й день після Воскресіння Ісуса Христа.
Оскільки Великдень щороку святкується в різні дні, то і день Трійці також не має фіксованої дати. Так, Трійця 2014 року буде 8 червня, в неділю, через 50 днів після Великодня, який цьогоріч ми відзначали 20 квітня.

ТРІЙЦЯ 2014 — ЩО ОЗНАЧАЄ СВЯТО
Трійця — це один з найзначущих двунадесятих православних свят. Згідно з церковними канонами, цього дня Святий Дух у вигляді священного вогню зійшов на апостолів, наділив їх осяянням і благодаттю, дав можливість дізнатися мов, яких вони досі не знали, і проповідувати Слово Боже цими мовами у всіх країнах світу.
Саме Трійця вважається днем народження Святої Церкви на землі, оскільки Святий Дух наділив апостолів особливою силою, щоб вони могли проповідувати Євангелія у всьому світі і донести до кожного звістку про Ісуса, як про Спасителя всього людства.
Поняття Трійці символізує образ Бога і включає в себе Бога-Отця, Бога-Сина і Бога-Святого Духа.
ТРІЙЦЯ 2014 — ЯК ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ЦЕЙ ДЕНЬ
Це дуже гарне літнє свято. У день Святої Трійці храми і церкви потопають у зелені. Віруючі прикрашають церкви і житло березовими, вербовими, кленовими, дубовими зеленими гілками, різними травами і квітами.
У всіх храмах відбуваються святкові служби, парафіяни збираються у церкві з ароматними букетами. Така зелень символізує оновлення через спадний Святий Дух.
Після церковної служби за святковим столом збираються рідні, близькі та друзі. Трійцю 2014 можна відзначити не тільки вдома, але й виїхати на природу на пікнік. Гарна традиція, що дійшла і до наших днів, — народні гуляння, концерти, ярмарки та інші розважальні заходи на Трійцю.
ПОМИНАЛЬНА СУБОТА
Безпосередньо перед Трійцею, в батьківську суботу, люди відвідують кладовища і поминають померлих родичів. Це рідкісний день у році, коли можна пом’янути і помолитися за самогубців. Вважається, що добре слово в цей день подарує тимчасовий спокій їх безпритульним душам.
Батьківською ж субота називається тому, що батьки — ближче за всіх до своїх дітей. А поминають раніше тих, хто ближче по плоті. Звичайне поминання починається з покійних батьків, віруючі моляться за тих, що народили їх, прародичів, тому поняття «Батьківська субота» пов’язане з кровними узами. Близькі йдуть у світ інший з пристрастями, пороками, гріхами, тому православні в ці дні поминання особливо моляться і просять у Святого Духа, Ісуса Христа, щоб він помилував їх. У храми приносять милостиню: хліб, єлей та інше, пишуть поминальні церковні записки з іменами покійних, православні вимолюють у Бога прощення гріхів покійних.
Бог є джерелом любові, Він завжди відповідає на прохання: «Господи! Згадай їх і пробач їм гріхи, вільні і невільні, даруй їм Царство Небесне».
Микола УСЕНКО