Нові шанси на порятунок життя — «швидка» отримала сучасні французькі карети «Пежо»

Нові шанси на порятунок життя — «швидка» отримала сучасні французькі карети «Пежо»

Стан нашого з вами здоров’я великою мірою залежить від способу життя, який ми ведемо. І лише на 5-10% — від стану медицини, — у цьому нас переконують медики. Натомість, коли пересічна людина стає пацієнтом і потребує лікування, дуже вже хочеться, аби цей процес був якісним.
Багатостраждальну місцеву медицину впродовж останніх років вдалося суттєво оновити (завдяки новому медичному обладнанню, придбаному за кошти державної субвенції), натомість автопарк місцевої станції швидкої допомоги донедавна «дихав на ладан». І ось приємна новина — цими днями станція екстреної медичної допомоги (так тепер називають «швидку») отримала два нових автомобіля, які тепер обслуговуватимуть городян на викликах.
Як розповів завідуючий Михайло Миколайович Корчомний, новинки придбані за кошти обласного бюджету, відповідно до державної програми оновлення автопарків «швидкої». Йдеться про два автомобілі марки «Пежо», переобладнані під автівки для медичної допомоги. «Торік з обласного бюджету ми отримали один автомобіль «Сітроен», тепер — ще два, а невдовзі маємо отримати четвертий — на базі «Газелі». Таким чином буде оновлено половину автопарку», — підсумував Михайло Корчомний.
Усі нові автомобілі є сучасними транспортними засобами, начиненими необхідним медичним обладнанням: дефібриляторами, кардіомоніторами, іншим оснащенням для проведення реанімаційних заходів безпосередньо на шляху до лікарні. З огляду на те, що сьогодні у Новограді працює 6 фельдшерських бригад, а також ще дві — у Яруні та Городниці, для їх повноцінної роботи необхідно 8 автомобілів «швидкої». Практично половина потреби нині вже закрита.
Натомість тепер на станції інша проблема — нестача медичних кадрів. Якщо середня ланка забезпечена спеціалістами, то із лікарями сутужно. Робота на «швидкій» — складна, часто невдячна, потребує грунтовних універсальних знань. Із цим справляються лише справжні спеціалісти-відчайдухи, котрі не бояться роботи в екстрених умовах. Благо, що держава хоч трохи тепер намагається їх у цьому підтримати, створюючи для фельдшерських бригад належні умови праці.
Юлія КЛИМЧУК
фото Іллі СІМЧУКА