В Україні стартувала операція «Мак» — відповідальності не уникне ніхто

Щороку працівники сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків проводять на території України оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «МАК». Проведення таких заходів цього року триватиме до кінця вересня.
Для попередження можливих неприємностей Міністерство внутрішніх справ України повідомляє, що законодавством передбачено відповідальність за незаконне вирощування нарковмісних культур.
Так, за незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до ста рослин чи конопель у кількості до десяти рослин на господаря накладається адміністративний штраф від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (Ця сума становить від 306 до 1700 гривень.) Незаконно вирощені рослини конфіскуються.
У разі, коли виявлено незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п’ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин, — господаря буде покарано, відповідно до кримінального кодексу України або штрафом у розмірі від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ця сума становить від 1700 до 8500 гривень) або заарештовано на строк до шести місяців, або покарано у вигляді обмеження волі на строк до трьох років.
За незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості п’ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.
Навіть у разі виявлення на при­садибних ділянках дикоростучих кущів конопель, кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає, що «Невжиття землекористувачем або землевласником на закріплених за ними ділянках заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снотворного маку, тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яти до вісімнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 153 до 306 гривень), а на посадових осіб — від вісімнадцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 306 до 765 гривень).
Прес-служба Новоград-Волинського МВ УМВС України в Житомирській області