На «Лесині джерела» не запросили російську делегацію

«Джерела відбудуться, якщо в Україні буде мир», — говорить головний режисер свята Ірина Панасюк. Міжнародне свято літератури і мистецтв заплановане на 25-27 липня, сценарій вже практично готовий. Щоправда, цього року фінансування «згори» від Мінкультури України, як у попередні роки, не очікують. Організатори розраховують на підтримку спонсорів і меценатів. Загалом на це необхідно 200 тисяч гривень.
Як розповіла Ірина Іванівна, у програмі свята залишили усі традиційні фрагменти: «Містечко майстрів», вручення премій імені Лесі Українки, всеукраїнські конкурси автентичного співу та виконавців художнього слова, «Народна вертівка», «Звягельські забави» на фортеці, «Поліська вишиванка», святковий феєрверк тощо.
Як і традиційно, на свято запросили офіційні делегації з Білорусі, Грузії та Польщі. Натомість росіян із міст-побратимів у Новограді цього року не очікують — їх проігнорували з огляду на останні погіршення у відносинах України та Росії.
Відмінність цьогорічних святкувань у тому, що головний акцент зроблено на виступах кращих місцевих колективів. Зокрема, у день офіційного відкриття глядачі побачать творчий звіт аматорів народної творчості. Свого часу цей звітний концерт мав пройти у Житомирі, але був скасований через жалобу в Україні.
В умовах безгрошів’я шляхетну позицію продемонстрували львів’яни. Якщо раніше Львівський театр ім.Лесі Українки приїжджав до нас із виставами за гонорар, то цього разу режисер театру Людмила Колосович вирішила зробити Новограду подарунок. У її виконанні городяни та гості міста безкоштовно побачать моно-виставу за драматичною поемою Лесі Українки «Одержима».
«Великих зірок за великі гроші ми не маємо змоги запросити, — сказала Ірина Панасюк. — Але обіцяємо нові цікаві фрагменти, про які розповімо ближче до свята».
Юлія КЛИМЧУК