Наші школярі рятували планету

Цього року вони поставили собі за мету зменшити кількість важких металів, що потрапляють до навколишнього середовища.
Інформаційно-методичний центр запропонував, а міський голова В.І. Загривий підтримав екологічну акцію «Врятуй планету — здай батарейку». Її зміст у тому, щоб збирати використані батарейки та інші хімічні джерела електричної енергії. Перш за все школярам було роз’яснено, що одна пальчикова батарейка, викинута у сміття, забруднює важкими металами близько 20 квадратних метрів землі, а у лісовій зоні — це територія мешкання двох дерев, двох кротів, одного їжачка і кількох тисяч дощових хробаків.
У рамках акції у школах міста були встановлені скриньки для збору батарейок. Звичайно, спочатку, дізнавшись про збір батарейок, люди сприймають це не дуже серйозно, але згодом, розуміючи, яку шкоду може наробити лише одна батарейка, починають приносити використані елементи живлення і батьки учнів. Варто назвати найактивніші навчальні заклади: ЗОШ №8 — 1,5 кг; ЗОШ №3 — 4,1 кг; ЗОШ №2 — 5,1 кг; ЗОШ №6 — 5,5 кг; ЗОШ №9 — 8,1 кг; НВК — 13,5 кг; СШ №4 — 34,2 кг!
Загальна маса зібраних батарейок — понад 70 кг, а це приблизно 7000 батарейок та 140000 квадратних метрів врятованої землі! І це — результат тільки однієї разової акції!
Як з’ясувалося, у нашому місті не тільки не організовано масовий збір шкідливих для природи батарейок, але проблема ще й у тому, кому передати їх на утилізацію? Працівники методичної служби міста знайшли такого утилізатора — державне підприємство у Львові «Аргентум». Мало того, що утилізація зібраних батарейок нічого не коштуватиме новоград-волинцям, до того ж, організатори взяли на себе ще доставку зібраного матеріалу до Львова. Дякуючи представникам «Аргентуму» за допомогу, ми хочемо підкреслити і те, що нещодавно усі школи міста та ІМЦ, які брали участь в акції, отримали подяки від державного підприємства «Аргентум».
Ми багато говоримо про збереження природи, натомість, щоб донести цю думку до дітей, виховати їх свідомими громадянами, потрібно не лише залучати їх до різноманітних акцій, але і керівникам відповідних владних структур та підприємств (які за службовими обов’язками повинні вирішувати ці проблеми) — батькам, педагогам — показувати власний приклад. Українські екологічні організації вважають, що давно настав час навчити мешканців нашої країни не викидати у звичайне сміття побутові прилади, елементи живлення тощо. І в цьому плані заздрять європейським країнам та їх звичці сортувати сміття. Можливо, акція новоград-волинців спонукатиме до того, що відповідні структури нарешті замисляться над цією проблемою.
П.ЛІНЕВИЧ, завідувач інформаційно-методичного центру