Проставлення відміток про розірвання шлюбу відділом ДРАЦС за рішенням суду

Однією з підстав припинення шлюбу є припинення шлюбу внаслідок його розірвання, а саме шлюб припиняється: внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя, відповідно до ст.106, або одного з них, відповідно до ст.107 СК України; внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду, відповідно до ст.109 СК України; внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до ст.110 СК України (ст.104, 105 Сімейного Кодексу України).
Відповідно до ст.114 Сімейного Кодексу України, у разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.
Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили (ст.115 СК України).
Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 днів з дня його проголошення (ст.223, 294 ЦПК України).
Відповідно до Правил державної реєстрації актів цивільного стану, затверджених наказом Міністерства юстиції України №52/5 від 18.10.2000 р., рішення суду про розірвання шлюбу, постановлене судом після набрання чинності Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», надсилається судом до відділу ДРАЦС за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб (п.3, гл.3, р.III Правил).
Відмітка про розірвання шлюбу за рішенням суду проставляється в паспортах або паспортних документах осіб, шлюб між якими розірвано, у разі їх звернення до відділу ДРАЦС та пред’явлення рішення суду. У паспорті або паспортному документі зазначаються прізвище, ім’я, по батькові особи, з якою розірвано шлюб, повне найменування суду, яким ухвалено рішення, дата та номер рішення суду, прізвище після розірвання шлюбу (п.25, гл.3, р.III Правил).
І.БУКОВСЬКА, в.о. начальника відділу ДРАЦС