Заготівля грубих кормів

Заготівля грубих кормів

Керуючись Правилами пожежної безпеки в Україні, слід ще раз нагадати їх вимоги, щоб не ішли димом старання кормозаготівельників у господарствах колективних і особистих.
Трактори та автомобілі, що будуть використовуватися на завантаженні та перевезенні соломи та сіна, треба обладнати іскрогасниками. Аби запобігти загорянню кормів від близького зіткнення з вихлопними трубами, колекторами або глушниками, автомобілі та трактори-тягачі, якщо їх двигуни працюють, не повинні під’їздити до скирт, штабелів ближче, ніж на три метри. Під час навантаження кормів у кузов автомобіля його двигун має бути заглушений. Перед виїздом слід ретельно оглянути місце стоянки і прибрати сіно, солому поблизу вихлопної труби.
Сіно треба складати сухим. Вологе — схильне до самозагорання. Протягом 60 днів після його складання слід контролювати температуру ртутними термометрами, вставленими в металевих трубах на різній глибині. Якщо температура перевищує +50оС, то стіг треба розібрати і просушити. Штучне сушіння необхідно проводити агрегатами заводського виробництва. Площа основи однієї скирти не повинна перевищувати 300 м2, а штабеля пресованого сіна чи соломи — 500 м2. Скирти на відстані 5 м від основи повинні бути оборані захисними смугами не менше 4 м завширшки. Протипожежні розриви між скиртами, штабелями мають бути не менше 20 м.
Місця постійного складування грубих кормів мають бути огороджені та обладнані блискавкозахистом. Відстань від скирт, стогів, штабелів грубих кормів повинна бути не менше 15 м до лінії електропередач, 20 м — до дороги, 50 м — до будівель та споруд. Стоянка автомобілів, тракторів та інших транспортних засобів на території складів та в приміщеннях, де на горищах зберігається сіно або солома, забороняється. Електромережа, що проходить поблизу місць зберігання чи в самому приміщенні, повинна бути справною, встановлення електровимикачів усередині складів, навісів не дозволяється. При зберіганні запасу кормів у прибудовах, а також у вбудованих приміщеннях вони мають бути відділені від будівель протипожежними перегородками та мати дерев’яні обвальковані перекриття і виходи безпосередньо назовні. Не дозволяйте дітям гратися поблизу місць скиртування та зберігання соломи та сіна. Пам’ятайте, що лихо може трапитись і від забутого багаття та недбало кинутого недопалка.
Кожен із нас повинен зробити все можливе, щоб результати кропіткої праці не були знищені безжальним вогнем.
С.МАЛІНЕВСЬКИЙ, головний інспектор Новоград-Волинського МРВ УДСУНС у Житомирській області, лейтенант служби цивільного захисту