Десятий батальйон територіальної оборони Житомирщини відбув на Схід України

Десятий батальйон територіальної оборони Житомирщини відбув на Схід України

14 липня на залізничну станцію Новоград-Волинський-1, де готувався до відправки батальйон, проводжати бійців прибули голова облдержадміністрації Сидір Кізін, обласний військовий комісар Житомирського обласного військового комісаріату, полковник Микола Залесський, військовий комісар Новоград-Волинсько-Червоноармійського ОМВК, підполковник Сергій Канюка, заступник міського голови Дмитро Ружицький, перший заступник голови РДА Руслан Кирилюк, голова районної ради Франц Весельський, керівники місцевих підприємств.
Упродовж кількох місяців понад три сотні військовослужбовців проходили збори та злагодження. Виступаючи перед ними, їхніми рідними й близькими, голова ОДА Сидір Кізін побажав повернутися додому здоровими та неушкодженими, а також висловив переконання, що патріотизм і бойовий дух житомирських добровольців допоможе цивільному населенню швидше повернутися до мирного життя та вбереже нашу державу від збройної агресії.
Від імені місцевої влади до присутніх звернувся голова районної ради Франц Весельський.
У відповідь командир батальйону Василь Осипчук подякував новоград-волинцям за матеріальну і моральну підтримку. Нагадаємо, що допомогти армії зголосилося чимало місцевих підприємств, підприємців, громадських організацій. Як найбільш активних у цьому плані відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради називає місцевих активістів самооборони (серед них і приватні підприємці), які укомплектували до повної бойової готовності БРДМ, а також Новоград-Волинський лісгосп, ТОВ «Техна», СТО по вул.Гагаріна, ПАТ «Новоград-Волинськсільмаш», «Вторчермет», приватних підприємців В.В.Малярика, П.Ф.Бєляка, керівництво ТОВ «АТБ-маркет» та інших.
Офіційна частина проводів минула, як і належить у таких випадках, урочисто і стримано. А надвечір біля господарського двору залізничної станції, де саме завершувалися роботи з навантаження на платформи техніки і матеріальних засобів, відбулися події протилежного характеру.
Сюди прибули близько двох десятків активістів Житомирської громадської організації «Матері Майдану», а також обласні автомайданівці. Вони ще вдень зібралися під стінами облдержадміністрації, аби почути від губернатора Сидора Кізіна про стан забезпечення бронежилетами і касками бійців 10-го батальйону територіальної оборони. За їхньою інформацією, з майже 400 військових, які у Новограді-Волинському чекають відправки на Схід, тільки 114 забезпечені бронежилетами.
Житомирянки вважали неприпустимим відправляти у зону АТО людей, не надавши їм елементів захисту, при тому, що сесія обласної ради виділила 2,5 млн. грн. на такі потреби.
Оскільки вдень під час пікету біля ОДА відповіді, яка би їх заспокоїла, активісти не почули (тоді замість голови ОДА до людей вийшов його помічник з екологічних питань Єгор Лучінкін. Він повідомив, що Сидір Кізін поїхав у Київ, аби врегулювати це питання), вони таки приїхали у Новоград, щоб особисто перевірити, з яким наявним спорядженням відправляється батальйон.
Такі дії житомирян обурили новоград-волинську самооборону. Її представники перегородили шлях на господарський двір станції. Декілька годин тривала словесна перепалка. Звягельчани пояснювали гостям, що з бажанням допомогти треба було приїздити раніше, коли батальйон формувався, і допомагали йому, як кажуть, всім світом. А зараз, мовляв, не потрібно втягувати хлопців у різноманітні інтриги і бентежити їх перед від’їздом. До того ж, військовий комісар Микола Залесський у той день зазначав, що 10-й батальйон повністю укомплектовано всіма необхідними засобами безпеки, солдати добре підготовлені та екіпіровані.
Зрештою пристрасті заспо­кої­лися. Житомиряни і ново­град-волинці помолилися за здоров’я військових, побажали їм із честю виконати поставлені завдання і повернутися додому живими.
Олег БРЮХАНОВ
Фото з мережі Інтернет