Звягельський календар

Звягельський календар

1868 рік, 28 липня — Петро Антонович Косач взяв шлюб з Ольгою Петрівною Драгомановою (1849-1930 р.р.) у Хресто-Воздвиженській церкві села Пирогова Київського повіту.
Ольга Драгоманова (Олена Пчілка) — українська письменниця, драматург, публіцистка, громадська і культурна діячка, пере-кладачка, етнограф, член-кореспондент Всеукраїнської ака­демії наук, мати Лесі Українки, сестра Михайла Драгоманова Петро Антонович Косач — український юрист, громадський діяч. Батько Лесі Українки та Михайла, Ольги, Оксани, Миколи, Ізидори

1900 рік — у місті було 3350 будинків (з них 256 — з каменю). Населення — 15304 осіб.

26 липня — газета «Волинь» критикувала більшість вулиць Новограда-Волинського: «…из всех улиц 4-5 замощены. Большинство не подметаются, и нетрудно вообразить, какая пыль стоит в городе в настоящее время… Освещение на улицах крайне скудное».
1913 рік, 19 липня (1 серпня) — у п’ятницю, на першу годину ночі, у грузинському містечку Сурамі відійшла у вічність Леся Українка.

1917 рік, 30 липня — відбулася нарада кредитних кооперативів з 15 волостей, скликана Новоград-Волинською повітовою продовольчою управою (прийнято рішення про розвиток у повіті кооперації для зняття соціальної напруги).
1952 рік, 27 липня — на підприємствах та установах міста пройшли трудові вахти на честь відкриття Волго-Донського судноплавного каналу;
29 липня — при аншлагу оперетами «Вільний вітер» І.Дунаєвського та «Сильва» І.Кальмана розпочалися гастролі Житомирської обласної філармонії.
1956 рік, липень — став до ладу новий виноробний цех у харчовому комбінаті.
1957 рік, 28 липня — у Москві розпочався VІ Всесвітній фестиваль молоді і студентів. 17 представників міста і району були делегатами фестивалю.
1967 рік, липень — здано 5-поверхові житлові будинки за адресами: вул.Леніна (нині — Шевченка), 1, та вул.Шевченка, 5.

1991 рік, 28 липня — жіночому вокальному ансамблю «Червона калина» заводу сільгоспмашин, який був створений у 1986 році, присвоєно звання «народний». Художній керівник — Іван Мамайчук.
1999 рік, 31 липня — урочисте відкриття приміщення музею родини Косачів та меморіальної дошки (автори А.Черниченко та С.Коркушко) на її честь. Музей споруджений на місці будинку Завадських, в якому родина проживала у 1873-1879 роках. У відкритті брали участь племінниця Лесі Українки Наталя Бартаї з Угорщини, міністр закордонних справ України Б.І.Тарасюк, міністр культури і мистецтв України Д.І.Остапенко. Директором музею призначено Овчарук Мечиславу Олегівну.