Район обговорив перехід котелень на альтернативні види палива

У зв’язку із ситуацією, що склалася в державі, стоїть завдання забезпечення зниження споживання природного газу. За пропозиціями структурних підрозділів РДА, розроблено концепцію переведення газових котелень бюджетної сфери району на альтернативні види опалення. Про це, зокрема, йшлося на засіданні колегії районної державної адміністрації, що відбулося 24 липня.
На даний час у бюджетній сфері району використовується природний газ для опалення у чотирьох закладах культури, десяти загальноосвітніх школах та п’яти закладах охорони здоров’я.
У цьому році в бюджетній сфері району передбачено модернізацію систем теплопостачання та заміщення природного газу альтернативними видами палива у загальноосвітніх школах сіл Красилівка, Таращанка, Киянка; амбулаторії загальної практики сімейної медицини у с.Слобода Романівська та котельні в с.Броницька Гута.
Проведений аналіз економічної ефективності цих заходів на прикладі котельні ЗОШ с.Кленова, яка ще в 2012 році була переведена із газового на тверде опалення, свідчить, що економія коштів за опалювальний сезон становила в межах 200 тис. грн. Таким чином, період окупності при переведенні котельні на альтернативні види палива складає близько півтора року.
З метою використання альтернативних видів палива, які можна виробляти в нашому районі, спільно із ДП «Житомирторф» та ТОВ «Технополіс» м.Житомир вивчається питання щодо можливості розробки родовища та видобування торфу на території Червоновольської сільської ради.
На колегії також розглянули питання ремонту доріг в районі та автоперевезень. Стосовно семи автодоріг загального призначення, що перебувають на балансі Облавтодору, які потребують першочергово ремонту, практично нічого, крім переписки, не вирішується.
19 липня Службою автомобільних доріг у Житомирській області проводився тендер на проведення робіт та надання послуг з утримання автошляхів. Із виставлених на тендер семи лотів, під №6 був лот на поточний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення «Новоград-Волинський — Сусли», на суму 450,5 тис. грн. Тендер виграло приватне підприємство «Автомагістраль» (Київська область).
По комунальних дорогах (станом на 1 липня) сільськими радами використано лише 127 тис. грн. Зокрема, коштів субвенції 2012 року — в сумі 93,5 тис. грн.; субвенції 2013 року — в сумі 32 тис. грн. та цьогорічної субвенції — в сумі 1,4 тис. грн.
Держказначейством проплачено кошти Суслівській сільській раді (попередня оплата (аванс) на виконання робіт капітального ремонту); Киківській сільській раді (за виготовлену проектно-кошторисну документацію) та погашено кредиторську заборгованість минулого року по семи сільських радах. У цьому році сільські голови Яруня, Броників, Жолобного, Малої Цвілі, Кам’яного Майдану, Стриєвої, Гульська, Майстрова, Курчиці уклали угоди із філією «Новоград-Волинський райавтодор» на проведення робіт поточного ремонту.
Незадовільний стан доріг разом із недостатнім фінансуванням пільгових перевезень негативно впливають на стан автоперевезень, — висловили стурбованість учасники колегії.
За матеріалами РДА