Межі міста Новограда-Волинського збільшено на 609,95 гектарів. Чи буде від цього реальна користь громаді?

Зміна меж міста Новограда-Волинського, нещодавно затверджена Верховною Радою України (про що газета «Звягель» повідомляла у №25 (129) від 20 червня 2014 року), передбачає збільшення існуючої площі 2667 га на 609,54 га та в загальному становитиме 3276,54 га. Які саме території отримав Новоград і як їх можна використовувати, — попередній аналіз надав начальник управління містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради, головний архітектор міста Дмитро ГУДЗЬ.
Із приєднаної території (609,54 га) 414 га забудованих територій, з яких 36 га — це одноквартирна (садибна) та малоповерхова забудова, розташована в безпосередній близькості до міста і є житловим фондом мешканців; 280 га територій — промислово-комунальних, будівельних та інших об’єктів; 73 га — залізниці, 12 га — кладовищ, 13 га — спецтериторій.
У переважній більшості приєднуються вже освоєні землі (забудовані житлові масиви). Це такі масиви житлової забудови як «Кар’єр», частина масиву «Лубчиця», частина масиву «Олександрівський», частина масиву за рахунок земель Майстрівської сільської ради.
Проектом внесення змін у межі міста, відповідно до Генерального плану забудови міста Новограда-Волинського, пропонувалося приєднати наступні землі: Чижівської сільської ради — 270 га; Суслівської сільської ради — 808 га; Наталівської сільської ради — 44 га; Новороманівської сільської ради — 100 га; Майстрівської сільської ради — 25 га; Міністерства оборони України — 231 га.
Після розроблення проекту встановлення меж міста Новограда-Волинського до міста відійшли землі: Чижівської сільської ради — 96,09 га; Суслівської сільської ради — 248,2 га;
Наталівської сільської ради — 52,75 га; Новороманівської сільської ради — 201,13 га; Майстрівської сільської ради — 11,37 га.
Проаналізувавши ситуацію щодо наявності вільних земельних ділянок, які в майбутньому можливо буде використати для індивідуальної житлової забудови, з’ясовано, що вільні земельні ділянки знаходяться у приватній власності громадян.
Найперспективнішим для можливого розпланування (після викупу або вилучення паїв) є землі частини житлового масиву «Смолка» орієнтовною площею 65 га з розміщенням орієнтовно 420 земельних ділянок.
У мікрорайоні житлової забудови «Олександрівський» додатково можливо розпланувати 95 земельних ділянок. Нині у даному мікрорайоні є проблемне питання щодо постачання централізовано води та каналізування.
Існує також проблема щодо розширення кладовища по вул. Коротченка (Суслівське кладовище), оскільки земельні ділянки навколо нього знаходяться у приватній власності у вигляді паю. На даний час під розширення даного кладовища пропонується 3 паї орієнтовною площею 6 га.
Не менш проблемне кладовище «Ржатківка». Воно розташоване орієнтовно на 15 паях загальною площею близько 28 га.
Для розвитку інвестиційних пропозицій практично відсутні земельні ділянки, які б могли зацікавити серйозного інвестора. Невелика кількість земель інвестиційно привабливих орієнтовною площею 23 га знаходиться в даний час на території Міністерства оборони України (при виїзді з міста в Житомирському напрямку — танковий полігон). Також на території даного полігону, згідно з Генеральним планом забудови міста Новограда-Волинського, можливо розмістити індивідуальну житлову забудову на території орієнтовною площею 100 га (дана територія не прораховувалась та не розплановувалась).
За матеріалами міської ради