Звягельський календар

Звягельський календар

1701 рік — Звягель був пограбований князем Радзивілом.
Зображення з альбому «Звягель у старих малюнках»

1866 рік, 14 серпня — до міста прибув Петро Антонович Косач (1841-1909 р.р.), призначений на посаду голови з’їзду мирових посередників.
1919 рік, серпень — трапилася велика пожежа внаслідок масового обстрілу Червоної Армії з боку маєтку Мезенцева. Згорів майже весь центр міста, колишня ратуша (історична будівля ХVІ століття) та понад 1000 будинків.
1930 рік — механічний завод перейменовано в Новоград-Волинський державний машинобудівний завод ім.Сталіна, який випускав плуги, молотарки, соломорізки, обладнання для ДОТів та нескладне обладнання для автозаводів.
1955 рік, 14 серпня — 6 моделей сільськогосподарських машин, виготовлених школярами міста, представлено на республіканський конкурс моделювання сільськогосподарського машинобудування (привідна віялка, електротрактор, причепні тракторні граблі, парникова сіялка).
— заплановано збільшити житловий фонд міста на 100 нових індивідуальних будинків до кінця року. У районі міської лікарні прорізано нову вулицю — Переяславську. Йшла забудова
вул.Генерала Панкратова.
1958 рік, серпень — на вул.К.Маркса (нині — Соборності) будувався 2-поверховий будинок, в якому на першому поверсі планувалося розташувати великий бакалейно-гастрономічний відділ, а на другому — 4 квартири для жителів міста.
1958 рік, 13 серпня — у «Зеленому» театрі відбувся великий естрадний концерт за участю двічі лауреата VІ Всесвітнього фестивалю молоді і студентів у Москві, Народного артиста Чечено-Інгушської АРСР Махмуда Есенбаєва (перший представник своєї республіки, який обрав шлях артиста балету).
1962 рік, 9 серпня — авіамоделісти гуртка Палацу піонерів здобули нагороди в Республіканських змаганнях у Чернігові. Восьмикласник СШ №3 Олександр Горбуненко виборов звання чемпіона України.
1962 рік, 12 серпня — здано в експлуатацію приміщення міського комітету комуністичної партії.
1968 рік, 10 серпня — відбулося велике свято на стадіоні «Авангард», присвячене Дню фізкультурника (показові виступи майстрів кінного спорту).
1979 рік, 10 серпня — інформаційно-обчислювальний центр відзначив новосілля у новому будинку на вул.Островського.
Поет Юрій Ковальський та архітектор Микола Босенко (один з авторів пам’ятника Лесі Українки) — на літературних читаннях під час «Лесиних джерел»
1981 рік, 9 серпня — у місто з концертною програмою завітав вокально-інструментальний ансамбль «Черемош» з Буковини та сестри Софія та Ауріка Ротару.
Свято-Троїцький кафедральний собор (п’ятикупольний із дзвінницею заввишки 51 метр)1982 рік, 12 серпня — із Новограда-Волинського стартував велопробіг через Рівне — Хмельницький — Тернопіль до Львова (команда за 8 днів подолала 427 км).
1987 рік, 8 серпня — відбулося відзначення Дня міста, присвяченого 730-річчю першої літописної згадки про Звягель.
Урочисто відкритий пам’ятник Лесі Українки на площі (автори М.Босенко, М.Обезюк та В.Жигулін). Серед гостей були присутні поети і письменники Ю.М.Щербак, М.В.Луків, І.Ф.Драч, М.Я.Олійник, Т.О.Коломієць, М.Г.Павленко, М.Ф.Сингаївський, М.Є.Опанасюк.
1990 рік, 12 серпня — відбулося освячення місця для будівництва нового храму на вул. Кірова (нині — Житомирська).
2003 рік, 12 серпня — у місті побувала онука рідної сестри Лесі Українки Ізидори Борисової — гостя з Америки Ольга Петрова-Лютон.