Хочете мати чисте джерело? Доглядайте, а не руйнуйте

Хочете мати чисте джерело? Доглядайте, а не руйнуйте

До редакції газети «Звягель» звернувся мешканець вул.Щорса з проханням розібратися у такій проблемі. на цій вулиці є природне джерело біля річки Случ, куди приходить по воду велика кількість людей. Нещодавно жителі вулиці спостерігали, як із зливової каналізації текли нечистоти по дорозі і до річки. За словами мешканця у цьому винні люди, які під’єднали свої стоки до каналізації, і саме через це забруднюється вода у річці і страждає джерело.
Нагадаємо про те, що відновлення природного джерела по вул. Щорса було реалізовано у 2012 р. громадською організацією «Громадська рада Новоград-Волинської загальноосвітньої I-II ступенів школи №5» у рамках спільного проекту ПРООН та компанії Кока-Кола «Кожна краплина має значення».
Джерело існує вже 50 років. Протягом дня до джерела приходить багато людей з пластиковими пляшками, відрами, бочками, щоб забезпечити себе і свою родину якісною питною водою. Всі задоволені смаком води і дякують тим, хто облаштував джерело і зробив сходи.
Про початки джерела і проблеми, які з ним пов’язані, сьогодні розповідає людина, яка безпосередньо стояла у його витоків, — Ядвіга Семенівна. «Пригадую, як ми з чоловіком побачили, що б’є джерело. Спочатку ми поставили один круг, потім — другий, далі зробили отвір для труби, а з неї — вихід для води. Сама вода дуже смачна, усі не можуть нахвалитися її смаком. Викид нечистот трапився вперше. У той день зникло світло на станції перекачування води, мотор зупинився і нечистоти полилися. Та, окрім цього, є інші проблеми. До джерела зробили сходи, але поручні встановили неякісно — і вони відпали, а ми вже ось як місяць чекаємо, щоб їх приварили назад. Також трохи менше місяця вкрали залізну решітку з «лівньовки». Погано і те, що ніхто не чистить ці «лівньовки».
Житель вулиці і очевидець І.І.Бондарчук пригадує. «В той день по дорозі лилася гидота. Люди пускають стоки. І в тому, що тут тепер неприємний запах, винні самі люди, адже має бути якийсь контроль, а причетні до цього повинні нести відповідальність. Слава Богу, Водоканал вжив усі заходи, і до питної води нечистоти не потрапили. Проте люди викидають сміття біля джерела, вже 4 рази його забивали, а неприємний запах у повітрі — постійно. Хтось повинен наглядати за джерелом».
Також жителі вул. Щорса розповідають, що воду із джерела брали для аналізу, який показав у півтора рази завищені нітрати, а от результати мікробіологічного аналізу — чудові.
За компетентною думкою ми звернулися до начальника відділу благоустрою управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради Н.Г.Дитиненко. «Розібратися з проблемою викиду нечистот вже доручили головному інженеру О.В.Захарчуку. Самовільної врізки вже немає, адже після перевірки багатьох
оштрафували. Кожного року ми перевіряємо річкову воду, і по вул.Щорса результати — найгірші. Стосовно забруднення, то є вже людина, яка буде дивитися за чистотою усіх джерел».
Проблем, пов’язаних із джерелом, існує чимало. Та більшість з них створюють самі ж люди. Забите джерело, сміття біля самої води, вкрадені решітки — це все прояви недбалості або жителів вулиці, або тих, хто її відвідує. Тому, якщо ми хочемо пити чисту та якісну воду, то потрібно розпочинати із себе. А спільними зусиллями влади і людей усі отримають бажаний результат.
Людмила ПЕТРУК