Лісова пожежа — лихо, що загрожує природі і людям

ДП «Новоград-Волинський лісгосп АПК» повідомляє: Найчастіше лісова пожежа провокується людською недбалістю: не загашені багаття, кинуті недопалки, іскри вихлопів. Найбільш пожежонебезпечними ліси стають у період сухої та спекотної погоди.
ПРИЧИНИ ПОЖЕЖ У ЛІСІ
Причинами пожежі в лісі можуть стати блискавка або засуха, але головною причиною виникнення пожеж у лісі є необережність людини.
Пам’ятайте, що вкрай небезпечно:

  • кидати палаючі сірники, недопалки;

  • палити суху траву;

  • розводити вогнища;

  • залишати в лісі промаслені або просочені іншою горючою речовиною клапті тканини.


Причини загорянь лісових масивів можуть бути найрізноманітнішими. Майже 90 % лісових пожеж виникають через недотримання правил пожежної безпеки поводження з вогнем у місцях праці та відпочинку.
Ліс — наше багатство, і не допустити його знищення вогнем нам по силах.
У пожежонебезпечний період слід дотримуватися особливої обережності в поводженні з вогнем.
Не розпалюйте багаття в лісі, якщо в цьому немає нагальної потреби.
Пам’ятайте: за жодних умов не можна розпалювати багаття під пологом хвойного молодняку, на торф’яних грунтах, а також у пожежонебезпечну погоду.
Не можна залишати багаття без догляду, залишати місця привалу, не переконавшись у тому, що багаття загашене. Тримайте напоготові засіб пожежогасіння. Ретельно дотримуйтесь правил розведення багать.
Забороняється кидати палаючі сірники, непогашені недопалки (виробіть у себе звичку: не кидати використаний сірник, не переломивши його пальцями, тому що, не загасивши сірника, його не можна зламати).
Не їдьте до лісу в автомобілі без вогнегасника. Не можна заправляти пальним баки під час роботи двигунів внутрішнього згоряння, а також палити поблизу машин, що заправляються пальним.
З метою посилення контролю за станом пожежної безпеки, лісовим господарством видається розпорядження щодо заборони відвідування лісів і в’їзду в них транспортних засобів; здійснюється контроль за випалюванням сухої трав’янистої рослинності за межами лісового фонду, залишків на сільгоспугіддях, очерету в заплавах річок біля лісового масиву; проводяться рейди з профілактики лісових пожеж. На 2014 рік заплановано 100 км поновлення існуючих мінералізованих смуг та створення 50 км нових. Для підвищення культури виробництва та з метою натурного оформлення лісових обходів, заплановано розміщення 16 інформаційних знаків, за якими можна зорієнтуватися, визначити місцезнаходження, дізнатися номери телефонів відповідальних чергових лісгоспу та бійців пожежної охорони лісництв.
ЯКЩО ВИ ПОТРАПИЛИ У ЗОНУ НЕБЕЗПЕКИ
Постарайтеся швидко проаналізувати обстановку: напрямок і силу вітру, стан людей, рельєф місцевості.
Визначте вогнище пожежі, напрямок і швидкість її поширення й негайно рухайтесь у безпечне місце.
У разі швидкого наближення фронту пожежі киньте спорядження, залишіть тільки медичну аптечку, сигнальні засоби й запаси продовольства.
Тікати від пожежі слід лише у навітряний бік (йти на вітер), обходячи вогнище пожежі збоку. Забороняється підпалювати дерева з метою подачі сигналів небезпеки.
Вийшовши із зони пожежної небезпеки, слід відразу ж повідомити у місцеві центри управління в справах ЦЗ й НС про час і місце виникнення та виявлення пожежі.
Протипожежні заходи в лісі не складні й зовсім не потребують матеріальних затрат. Лише обережного дбайливого ставлення, розуміння серйозності можливих наслідків. Тож оберігаймо «зеленого друга» від знищення вогнем. Щоб завжди милуватися його красою, знаходити затишок під його кронами, дихати свіжістю на повні легені.
Пам’ятайте, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від біди і страждань, що приносять пожежі.
Р.КОВАЛЬ, лісничий Городницького лісництва