Як стягнути компенсацію за понівечене авто з Автодору

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Нещодавно на автодорозі Новоград-Волинський — Коростень потрапив у величезну вибоїну та пошкодив свій автомобіль. Чи можливо якось стягнути компенсацію на ремонт машини з облавтодору?
Анатолій В., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Стан доріг в Україні вже став темою для не одного анекдоту та головним болем для кожного водія. Якщо конкретно взяти наше місто, то, звісно, дороги у нас далеко не ідеальні, але, в порівнянні з іншими райцентрами області, — «терпимі». Стосовно відрізку «дороги» Новоград-Волинський — Ємільчине — Коростень, то це, напевно, одна із найгірших трас, по якій особисто мені доводилось їздити.
Якщо на одній із таких доріг ви стали учасником або винуватцем ДТП та не бажаєте платити за бездіяльність автодору й готові відстоювати свої права в суді, то потрібно з самого початку ретельно збирати докази.
Незалежно від того, влетів у яму тільки ваш автомобіль, чи ви зачепили інший автомобіль, об’їжджаючи яму, в будь-якому випадку це ДТП. Та щоб мати можливість отримати компенсацію, потрібно діяти за нижчезазначеним алгоритмом.
ВИКЛИКАТИ ДАІ
Виклик працівників ДАІ необхідний для фіксації дорожньо-транспортної пригоди. Отже, ні в якому разі не потрібно кудись від’їжджати, переміщати автомобіль. Це важливо, оскільки в іншому випадку сенсу викликати ДАІ не буде. Після потрапляння в яму краще відразу зупинитися, включити «аварійку» і вийти подивитися на стан машини. Є пошкодження — встановіть знак аварійної зупинки і чекайте ДАІ. Якщо яма стала причиною ДТП за участю іншого автомобіля, — тим більше, не можна переміщати автомобілі.
ФОТО ТА ВІДЕОФІКСАЦІЯ
Не зайвим буде сфотографувати пошкоджений автомобіль і дефектну ділянку дороги. Для виміру глибини вибоїни можна використовувати підручні предмети (пачка цигарок, мобільний телефон тощо.) Дані предмети необхідно покласти у вибоїну та сфотографувати, щоб було видно наочно розмір ями. Благо, фотокамери сьогодні є майже у всіх мобільних телефонах. Також необхідно сфотографувати не тільки авто і ями крупним планом, але і зробити кілька фото загальної картини — щоб можливо було ідентифікувати місце події. Бажано, щоб і час зйомки було вказано.
ЗНАЙТИ СВІДКІВ ПОДІЙ
Якщо були свідки даного ДТП, то необхідно попросити їх, щоб вони надали письмові свідчення, записати їх прізвище, адресу та контактний телефон.
ОФОРМЛЕННЯ ДТП
Водій повинен обов’язково наполягти, щоб на місце аварії викликали представника дорожньої або комунальної організації, яка обслуговує дану ділянку дороги. Як правило, співробітник ДАІ знає, хто саме і за яку ділянку відповідає. Представник дорожньої організації разом зі співробітником ДАІ повинні скласти акт дорожніх умов у місці ДТП. В акті фіксується фактичний стан дороги: рівність дорожнього покриття, наявність ям, дорожні знаки, розмітка, освітлення і т.д. Якщо це випадок з ямою, тоді вимірюється її глибина, визначається, чи не перевищує вона гранично допустимі норми. Глибина окремих ям на дорогах загального користування не повинна перевищувати 4 см, на місцевих дорогах 6 см. Вимоги до елементів вулично-дорожньої мережі викладені в стандарті — «Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди. Вимоги до експлуатаційного стану». Якщо фактичний стан таких елементів відрізняється від затверджених стандартів, вважається, що вони в незадовільному стані. Якщо стан дорожнього полотна не виходить за рамки цих стандартів, тоді вони не вплинули на хід подій при здійсненні ДТП.
Крім цього, Правила дорожнього руху (далі — ПДР) передбачають, що водій повинен вибирати швидкість руху, відповідно до дорожньої обстановки, яка склалася на певній ділянці шляху, а також відповідно до стану транспортного засобу. Також ПДР передбачають, що у разі виявлення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об’єктивно може виявити, він повинен вжити всіх необхідних заходів для зменшення швидкості аж до повної зупинки транспортного засобу, або здійснити безпечний для інших учасників дорожнього руху об’їзд дорожньої перешкоди. Таким чином, знаки, які виставляються представниками дорожньої мережі, несуть саме такого роду попередження. Однак наявність знаку про аварійну ділянку і обмеження швидкості не означає, що водій не може пред’явити дорожній службі претензії щодо ДТП, яка сталася через незадовільний стан дороги. Все залежить від конкретного випадку.
На підставі всіх цих факторів робиться попередній висновок про те, чи вплинув, і як саме, незадовільний стан дороги на скоєння ДТП. Якщо є підстави для висновку, що яма дійсно стала причиною аварії, або вона вплинула на тяжкість наслідків, то на посадову особу дорожньої організації складається адміністративний протокол за ст.140, ч.4 КУпАП
(порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг, що стало причиною ДТП). Компетенція винесення рішень за цією статтею відправляється до суду.
На підставі рішення суду, якщо він вирішить, що дорожня організація дійсно винна, майстер або керівник буде притягнутий до адміністративної відповідальності. А водій, на підставі цього рішення, може подати позов до суду загальної юрисдикції на відшкодування матеріальної та моральної шкоди.