Геморой — про це не прийнято говорити

Геморой — одне з найпоширеніших захворювань сучасності. Це пов’язано з тим, що більшість людей ведуть сидячий спосіб життя (на роботі, навчанні, за комп’ютером тощо) і безграмотно відносяться до вибору раціону харчування, а це викликає застій їжі в організмі і труднощі в її виведенні.
Для того, щоб зрозуміти, в чому полягає лікування цієї «ганебної» недуги, необхідно детально розібратися в тому, що є гемороєм, симптоми якого приносять такий величезний дискомфорт хворому. При геморої, в першу чергу, вражаються гемороїдальні вени, що знаходяться в прямій кишці. Гемороїдальні вени піддаються тромбоутворенню, застою, міняють свою форму. Усе це призводить до утворення венозних вузлів на стінках прямої кишки(гемороїдальних шишок). Пізніше запаленню піддається слизовий і підслизовий шари прямої кишки, вузли збільшуються в розмірах, набрякають і викликають значний дискомфорт.
У розвитку геморою існує низка причин, через які виникає застій у гемороїдальних венах. До цих причин відносяться: гіподинамія і адинамія — часте сидяче і лежаче положення пацієнта; великі і часті фізичні навантаження; хронічні запори, які призводять до постійного «натуження» вен; неправильне харчування; стресові стани; бактерійні і пухлинні запалення черевної порожнини; крім того, геморой часто виникає при різкому ожирінні і вагітності, оскільки в цих станах значно збільшується навантаження на тазовий пояс.
Щоб підібрати правильне лікування геморою, треба з’ясувати, в якій стадії знаходиться захворювання, і який спосіб боротьби з хворобою принесе оптимальні результати. Зрозуміти це можна за допомогою ознак, які супроводжують захворювання.
Існує чотири стадії геморою:

  • І стадія — гемороїдальні вузли не випадають.

  • ІІ стадія — гемороїдальні вузли випадають, але вправляються самостійно.

  • ІІІ стадія — випадання гемороїдальних вузлів ручною вправою.

  • ІV стадія — постійне випадання гемороїдальних вузлів і неможливість вправити гемороїдальні вузли.


Характерні симптоми геморою стають помітні вже до того моменту, як утворилися гемороїдальні вузли. З їх появою людину починають турбувати специфічні відчуття, дискомфорт , відчуття стороннього тіла. Перший прояв захворювання — це біль і свербіж в області анального отвору. В процесі посилення запального процесу біль наростає і може турбувати хворого увесь час. Наступним проявом геморою є кровотечі, які з’являються після звільнення кишечника. Кров не має бути змішана з каловими масами (це є ознакою інших небезпечніших захворювань, наприклад, пухлини в кишківнику), вона з’являється лише у кінці дефекації і має яскраво-червоний колір. Геморой з такими симптомами — привід для негайної госпіталізації, оскільки вимагає швидкого оперативного втручання.
При наявності вищевказаних симптомів, необхідно обов’язково звернутися до лікаря-проктолога. Лікар оцінить стан і перебіг хвороби, пояснить хворому принципи, що визначають лікування геморою тим або іншим способом (у тому числі і в домашніх умовах), після якого наступить повторний огляд лікаря.
Лікування геморою є консервативне, яке включає в себе місцеве та загальне, і оперативне. Загальне лікування — профілактика закрепів, малорухомого способу життя, своєчасне лікування органів малого тазу. Місцеве лікування — направлене на зняття запалення, больового синдрому та зупинки кровотеч медикаментозними препаратами. Оперативне втручання призначається лікарем при необхідності.
Хворий не повинен сам собі ставити діагноз «геморой», лікуватися свічками та мазями, втрачати дорогоцінний час та наражати себе на важкі ускладнення. Прояви хвороби від консервативного лікування свічками та мазями не зникають повністю, а тому проблема через певний період часу повертається. Симптоми наростають, і таке лікування може тривати роками, із щораз частішими загостреннями. До нас часто звертаються хворі, котрі намагалися роками перебороти свою хворобу самостійно. Але вилікувати хворобу самостійно практично неможливо, можна тільки набути ускладнень.
Основне правило в лікуванні даного захворювання — пірофілактика геморою, направлена на здоровий спосіб життя, яка передбачає раціональне харчування, що є попередженням закрепів. Щодня треба пити 1,5-2 літри негазованої води, споживати страви, багаті клітковиною, додавати до салатів рослинні олії, а також споживати кисломолочні продукти. Вислів «у русі — життя» — і тут дієвий, тому ті, хто хворіє на геморой, повинні більше ходити пішки та бігати, робити спеціальну фіззарядку, плавати, загартовуватись, підмиватись прохолодною водою, категорично відмовитися від тривалого сидіння на унітазі.
Обов’язково треба відмовитися від шкідливих звичок: куріння, вживання міцних алкогольних напоїв, пива, переїдання. Окреме слово до батьків: не дозволяйте дітям довго сидіти на горщику, попереджайте в них закрепи та фізичні перенапруження, не допускайте тривалого крику, кашлю, забезпечте раціональне харчування, створіть малюку умови для активного фізичного життя, але без неконтрольованих навантажень. Майбутнім мамам варто суттєво обмежити вживання кухонної солі в останній місяць вагітності, бути активною, багато ходити, робити гімнастику.
М.СТЕЦЮРА, хірург-проктолог Новоград-Волинського міськрайТМО