Допомога на випадок безробіття: кому, cкільки та в яких випадках?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Мене нещодавно звільнили з роботи за згодою сторін. Чи можу я розраховувати на допомогу по безробіттю? Якщо так, то в якому розмірі та що для цього необхідно?
Анатолій С., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Реєстрація безробітних, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні, проводиться територіальним органом служби зайнятості (центр зайнятості), незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування.
Для проведення такої реєстрації необхідно пред’явити паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, облікову картку платника податків, трудову книжку (цивільно-правовий договір чи документ, який підтверджує період зайнятості), а в разі потреби — військовий квиток, диплом або інший документ про освіту.
Крім вищезазначених документів, окремі категорії громадян також повинні подати:
1) випускники вищих навчальних закладів, які навчалися за державним замовленням і звернулися до територіального органу протягом одного року з дня закінчення навчання, — направлення на роботу, довідку про надання можливості самостійного працевлаштування, а ті, які навчалися на контрактній основі і звернулися до територіального органу протягом одного року з дня закінчення навчання, — довідку навчального закладу про підтвердження форми навчання.
2) члени особистого селянського господарства, які протягом 12 календарних місяців, що передували дню реєстрації у територіальному органі, перебували у трудових відносинах або займалися іншим видом діяльності, менше як шість місяців, — довідку про припинення ведення особистого селянського господарства або вихід з такого господарства, видану сільською, селищною або міською радою за місцезнаходженням земельної ділянки;
3) військовослужбовці — військовий квиток, в якому зазначена дата взяття їх на облік у військовому комісаріаті, відповідно до законодавства.
РОЗМІР ДОПОМОГИ ПО БЕЗРОБІТТЮ
Згідно з п.1 ст.23 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше, ніж шість місяців, мають право на допомогу по безробіттю, залежно від страхового стажу. Розмір цієї допомоги визначається у відсотках до їхньої середньої заробітної плати (доходу), визначеної відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, залежно від страхового стажу:
до 2 років — 50%;
від 2 до 6 років — 55%;
від 6 до 10 років — 60%;
понад 10 років — 70%.
Допомога по безробіттю виплачується, залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:
перші 90 календарних днів — 100%;
упродовж наступних 90 календарних днів — 80%;
у подальшому — 70%.
Допомога по безробіттю не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму, для працездатних осіб (4872,00 грн.).
ОДНОРАЗОВА ВИПЛАТА ДОПОМОГИ
Чинне законодавство передбачає також виплату допомоги одноразово для організації підприємницької діяльності безробітним, які не можуть бути працевлаштовані, у зв’язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи, крім молоді, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової служби і яка потребує сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце.
Ця допомога виплачується особам, яким виповнилося 18 років, за їх бажанням.
Одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації безробітним підприємницької діяльності здійснюється у розмірі допомоги по безробіттю, нарахованої за рік.
МІНІМАЛЬНИЙ РОЗМІР ДОПОМОГИ
Застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, мають страховий стаж менше шести місяців або звільнені з останнього місця роботи з підстав, визначених пунктами 3(систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків), 4 (прогул), 7(поява на роботі в нетверезому стані) і 8 (вчинення за місцем роботи розкрадання) статті 40, статтями 41 (додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника) і 45 (розірвання трудового договору з керівником на вимогу профспілки) Кодексу законів про працю України, молодь, яка закінчила або припинила навчання, звільнилась із військової або невійськової служби, мають право на допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі.
Мінімальний розмір допомоги по безробіттю встановлено постановою від 12.04.2012 р. №327 Правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у сумі 544 грн. Такий розмір допомоги діє до 31.08.2014 р.
ПОРЯДОК ТА СТРОКИ ВИПЛАТИ
Допомога по безробіттю виплачується з 8-го дня після реєстрації застрахованої особи в установленому порядку в державній службі зайнятості.
Виплата допомоги по безробіттю особам, які звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, починається з 91-го календарного дня.
Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом 2 років. Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів, для осіб, які шукають роботу вперше, та інших незастрахованих осіб, — 180 календарних днів.