Нові тарифи: як доведеться економити цьогоріч? Або які ще «сюрпризи» нам готує війна?

Ще рік тому в страшному сні важко було уявити, що в Україні буде війна, що нам всерйоз треба буде думати не про підвищення добробуту, а про елементарне виживання. Що чекає на новоград-волинців взимку, які сюрпризи підготував уряд України, і що робить міська влада, щоб зменшити негативні наслідки для міських жителів від, так званих, реформ, — наша розмова з першим заступником міського голови Миколою Усенком.
— На тлі припинення постачання газу з Росії постає питання: як будемо зимувати? Яка температура буде в міських квартирах, школах, садочках?
— Комунальним підприємством «Теплокомуненерго», нашими ОСББ все зроблено, щоб забезпечити мешканцям комфорт у квартирах. Всі 17 котелень підготовлені до опалювального сезону. За останні чотири роки проведена їх повна модернізація, встановлені сучасні автоматичні газові котли, замінені кілометри теплових мереж, в кожному багатоквартирному будинку проведена санація запірної арматури та утеплення труб. Це дало нам змогу скоротити споживання газу з 13 до 8.5 млн куб.м. Фактично ми підійшли до оптимальної межі теплопостачання.
Біда в тому, що газу немає. Місту скорочені ліміти на 30%, і це — по відношенню до теплої минулорічної зими. В таких умовах шукаємо альтернативу блакитному паливу. З 15 жовтня частина котелень переходить на дров’яні пелети — лікарня, школи №4,6,10, які опалюють ці заклади, а також окремі житлові будинки. Відсутність коштів не дозволяє відмовитись від газу на великих квартальних котельнях. Так, наприклад, перехід на тверде паливо котельні по вул.Рокосовського обійдеться майже у 6 млн. грн. Тому, як варіант, змушені будемо знижувати температуру теплоносія, регулювати режим подачі, відключаючи вдень котельні. Доведеться пізніше розпочинати опалювальний сезон, відпускати дітей на канікули у найхолодніший період.
Відповідним чином і в кожній сім’ї мають бути свої заходи енергозбереження — утеплення балконів, вікон, дверей, достатній запас дров, вугілля в приватних будинках і на дачах. На жаль, зменшення тиску газу в мережі може привести до зупинки індивідуальних газових котлів. Розраховувати на електрокаміни також не варто — вже є графіки відключення електроенергії в «пікові» часи, до того ж, просто не витримає електропровід у багатоквартирних будинках.
— Мабуть, війна реально торкнеться кожної родини. Ціна газу теж підвищується?
— Так, ціну на теплопостачання нам «спускає» зверху НКРЕ (національна комісія регулювання електроенергетики ), яка враховує стан теплового господарства, кількість споживачів та інші параметри. З першого жовтня будемо платити за тепло з розрахунку 8.23 грн. за 1 кв.м загальної площі квартири, або 349.91 грн. за 1 Гкал по лічильнику (було відповідно 6.38 грн. і 269.75 грн.). Вартість тепла для бюджетних та госпрозрахункових споживачів встановлено 1142.11 грн. за 1 Гкал ( було 868 грн.).
Ціна газу для населен­ня — 1309.2 грн. за 1000 куб. метрів, для інших спо­живачів — 6222 грн. за 1000 куб. метрів (в січні було 3340 грн.).
— Як Новоград виглядає на тлі інших міст? Кажуть, що у сусідів тарифи на теплопостачання скромніші?
— Можете порівняти: за 1 кв. м/грн.: Новоград-Волинський — 8,23, Житомир — 8,40, Коростень — 10,42, Бердичів — 10,00;
— за 1 Гкал (для населення, грн.): Новоград-Волинський — 349,90, Житомир — 351,53, Коростень — 359,76, Бердичів — 376,26;
— за 1 Гкал (для інших споживачів, грн.): Новоград-Волинський — 1142,11, Житомир — 1132,85, Коростень — 1085,33, Бердичів — 1213,58.
— Останнім часом є багато скарг від населення на воду — почастішали відключення, проблеми з якістю. У чому причина?
— На якість води, в першу чергу, впливає джерело водопостачання, тобто стан річки Случ. Фактично жодна сільгоспкультура, чи то на полі, чи в домашньому господарстві, не дає достатнього врожаю без хімії. Під час дощів все це тече до річки. Півроку тому запустили Понінківську паперову фабрику, що вони там використовують ніхто не контролює, просто нікому, система санепідемстанцій знищена. Щоб перевірити якесь підприємство, треба за місяць просити дозволу в Києві і повідомити адміністрацію, в який день і час буде перевірка. Абсурд. Крім того, потенційну загрозу для міста несуть вигрібні ями Гульська і Івашківки. Збудована в 90-роках система каналізації в Гульську, — зруйнована, труби від Гульська до Романівки демонтовані і продані.
У таких умовах Водоканал змушений більше коштів направляти на водоочистку та проводити масштабну реконструкцію без зупинки виробництва. До речі, наш Водоканал — один з небагатьох в Україні, вже другий рік працює без використання хлору. На сьогодні якість води відповідає всім нормативам. Перебої з подачею води пов’язані з ремонтними роботами та наладкою обладнання.
Ціна на водопостачання та водовідведення для населення поки що не змінилась. Хоча НКРЕ підготувало для Новограда підвищення тарифів майже вдвічі. На відміну від газу, вони не ризикнули без погодження з міською радою ввести їх у дію. Ми такого погодження поки що не дали, хоча розуміємо , що з часом відсотків на 30 прийдеться ціну піднімати.
Для порівняння, тарифи на воду і водовідведення по області для населення (грн./м куб): Новоград-Волинський — 9. 12; Житомир — 9.37; Коростень — 8.14; Бердичів — 7.24.
— Нещодавно на виконкомі встановлені нові тарифи з утримання будинків, тобто, збільшилась квартплата. З чим це пов’язано?
— Дійсно, квартплата зросте майже по всіх багатоквартирних будинках приблизно на 25-35 коп. за кв. м загальної площі з 1.30-1.45 грн. за кв. м до 1.60-1.80 грн. Це пов’язано лише з підвищенням вартості на вивіз і утилізацію сміття. Вивіз — це вартість пального, а утилізація — це збільшення на 25% екологічного податку.
Для порівняння, тарифи на послуги з утримання будинків по області (грн./кв. м ): Новоград-Волинський — 1.35-1.82; Житомир — 1.12-2.42; Коростень — 1.20-1.80; Бердичів — 0.46-2.46.
Хто і яким чином матиме право на пільги, і як вижити малозабезпеченим сім’ям, — читайте у наступному номері.
Розмовляла Людмила ПЕТРУК