Вони повернулися з пекла

Вони повернулися з пекла

ЧИ ВІДПРАВЛЯТЬ НАЗАД, У ЗОНУ АТО, МОБІЛІЗОВАНИХ БІЙЦІВ «ТРИДЦЯТКИ», ЯКІ ПОВЕРНУЛИСЯ ДОДОМУ?
Гарнізонний Новоград схожий на розбурханий вулик, куди щодня приходять новини з фронту. Немає нічого дивного у тому, що події на Сході по-особливому «болять» усім нам, адже там багато наших військових, за яких ми переживаємо, вболіваємо та молимося. Без перебільшення, усе місто мріє повернутися до спокійного життя із найменшими втратами. Втім, судячи з реалій і, попри брак достовірної інформації, вже сьогодні зрозуміло, що втрати — чималі.



Цього тижня місто сколихнула нова подія — 83 мобілізовані бійці 30-ї ОМБр днями повернулися додому. Щоправда, повернулися не так, як хотілося би усім, а з сумним «багажем»: страшними розповідями про реалії війни на Сході та, зокрема, про бій у Степанівці, що став нищівним для нашої бригади. За словами очевидців, тут військові втратили більшу частину техніки, великих втрат зазнали і в особовому складі. Не менш прикра новина — втеча окремих командирів із поля бою. Наразі у цьому доведеться розбиратися військовій прокуратурі. Бійці ж стверджують, що їх кинули напризволяще й у них не було іншого виходу, як, вирвавшись із оточення, скласти зброю і повернутися у військову частину за місцем мобілізації. А у понеділок, 18 серпня, вони, разом з рідними та близькими, прибули до штабу бригади.
Коли бійці вирвалися з оточення під Степанівкою, їх запитали: «Це ви ще вижили?» Вони ж відповідають, що лише Бог знає, як так сталося, що вони тоді вижили… Ті події взагалі залишили у їхніх головах дуже багато запитань. На більшість із них відповіді вони досі не отримали.
Житомирський прокурор з нагляду за дотриманням законів у воєнній сфері Валерій Кривонос, який спеціально приїхав того дня у Новоград, порадив бійцям звернутися до командування, написавши рапорти з поясненнями. Згодом по кожній людині прокуратура буде проводити службову перевірку, щоб з’ясувати обставини. Втім, як виявилося, їхніх командирів нині у Новограді немає, тож кому писати пояснення — це питання зависло у повітрі. Разом з тим, Валерій Кривонос запевнив, що доки прокуратура досконало не розбереться, то мова про дезертирство не йде.
Схожу думку висловив представник уповноваженого ВР України з дотримання прав людини у Житомирській області Петро Грибан: «Якщо буде доведено, що ви діяли в умовах крайньої необхідності, то до відповідальності вас ніхто притягувати не буде. Але не потрібно відсиджуватися вдома, бо це лише погіршить ситуацію. Слід обов’язково зареєструватися у військовій частині, вказавши свої контактні дані».
Ті, хто прибув, вчинили відповідно до порад спеціалістів. Щодо іншого, то скидається на те, що багато хто нині взагалі не знає, як діяти, адже війна застала Україну зненацька. Схоже, зрозумілим зараз є лише одне: більшість із тих, хто побував на війні, сьогодні потребують моральної допомоги. Родичі говорять, що і бійцям, і їм самим, нині вкрай потрібні фахівці, котрі займуться психологічним «розвантаженням» людей. Надто багато сьогодні «важкої» інформації, яка гнітить і тримає багатьох у напрузі.
Коли верстався номер, нам стало відомо, що після тривалих перемовин, мобілізованим наказали прибути у військовій формі на плац бригади — у понеділок, о 9 ранку, на зустріч із представниками Генштабу. Чи накажуть після цього повертатися назад, — на це питання точної відповіді ніхто наразі не дає. Як і на запитання — що робити з тим, що воювати, після пережитого, багато хто вже не бажає. Разом з тим віримо у героїв, котрі залишаються у зоні АТО і продовжують відстоювати там Україну.
Юлія КЛИМЧУК