Інформація щодо субсидій, компенсацій та пільг

У минулому номері ми вже писали про нові тарифи, до яких слід готуватися новоград-волинцям. Про те, як вижити малозабезпеченим сім’ям і хто має право на пільги, розповіла начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради Л.В.ШУТОВА.
На 21.08.2014 року в управлінні праці та соціального захисту населення кількість отримувачів субсидій на житлово-комунальні послуги становить — 1981 сім’я.
Субсидія призначається власнику (співвласнику) житла, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. Субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.
Для призначення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг необхідно надати документи, а саме: паспорт; довідки про доходи за останні шість місяців (працюючим громадянам), що передують місяцю звернення; заяву та декларацію про майновий стан.
Очікувана кількість громадян, які можливо звернуться в осінньо-зимовий період для призначення субсидії, становитиме 3500 сімей.
Компенсація додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води поширюється на сім’ї, які складаються з громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї, відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення,
Для призначення компенсації необхідно подати в управління праці та соціального захисту населення паспорт, довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні, заяву.
Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на комунальні послуги. При цьому застосовується норма володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначається субсидія.
Очікувана кількість отримувачів компенсацій — близько 4000 сімей.
Для того, щоб оформити субсидію, необхідно звернутись в управління праці та соціального захисту населення за адресою: вул.Ушакова, 40, кабінет №1, телефон: 5-53-95.
Згідно з даними Єдиного державного автоматизованого реєстру, осіб, які мають право на пільги станом на 21.08.2014 р., на обліку перебуває 14727 пільговиків. У тому числі:

  • 417 інвалідів війни;

  • 898 ветеранів військової служби та внутрішніх справ і прирівняних;

  • 2339 інвалідів І, ІІ, ІІІ, ІV групи та інвалідів по зору І, ІІ груп;

  • 6137 ветеранів війни та дітей війни;

  • 1300 постраждалих та ліквідаторів ЧАЕС та інші прирівнені категорії в т.ч. діти-інваліди — 6;

  • 307 багатодітних сімей та 563 дитини;

  • 2 прийомні сім’ї;

  • 4 сім’ї опікуна.

  • 1788 пенсіонерів за віком.


Для оформлення пільг на житлово-комунальні послуги необхідно надати пакет документів, а саме:

  • довідку про склад сім’ї;

  • ксерокопію паспорта (1,2 сторінки та прописка);

  • ксерокопію ідентифікаційного номера;

  • ксерокопію посвідчення або довідки, які підтверджують право пільговика та його сім’ї на пільги.


Дана інформація використовується для включення пільговика та його членів сім’ї до Єдиного державного автоматизованого реєстру пільговиків для їх обліку та надання відповідної відсоткової знижки при оплаті за житлово-комунальні послуги.
Згідно із Законами України, різні пільгові категорії мають відповідні відсотки знижок, а саме:

  • 100% — інваліди війни (Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»);

  • 75% — учасники бойових дій (Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»);

  • 50% — учасники війни, сім’ї померлих, ветерани військової служби та ветерани органів внутрішніх справ, ліквідатори та постраждалі ЧАЕС, реабілітовані, багатодітні сім’ї (Закони України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про ветеранів військової служби та ветеранів органів внутрішніх справ», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про реабілітацію жертв політичних репресій»).


Пільги надаються відповідно до затверджених норм діючого законодавства.
Для того, щоб оформити пільги на житлово-комунальні послуги, пільговик звертається в управління праці та соціального захисту населення у відділ персоніфікованого обліку пільгових категорій громадян за адресою: вул. Ушакова, 40, кабінет №11, телефон: 5-23-77.