У Олександра Гонгальського — срібна медаль чемпіонату Європи з шашок-100!

У Олександра Гонгальського — срібна медаль чемпіонату Європи з шашок-100!

Наприкінці серпня у польському місті Журомин пройшов чемпіонат Європи з шашок-100 серед людей з ураженням опорно-рухового апарату. Житомирщину традиційно представляв відомий в Україні шашист, майстер ФМЖД, номінант на «Гордість країни» Олександр Гонгальський.
Учасниками турніру стали найсильніші в цьому виді спорту. Його організатори — Лешек Пентлицький та Іван Ільницький — намагалися зробити все можливе, щоб люди з інвалідністю почувалися максимально комфортно.
Турнір видався надзвичайно складним у психологічному плані як для Олександра, так і для його мами, адже вона у всьому йому допомагала, підтримувала та вболівала. Їй навіть довелося у деяких партіях пересувати шашки за Олександра, коли він грав зі сліпими на їхній дошці. У той час мати відчула на собі, як важко просидіти 3-4 години за однією партією для здорової людини, а для людини з інвалідністю — тим паче.
Турнір відвідали 45 учасників із багатьох країн. Прибули навіть із далекого Ізраїлю. Гравці були варті один одного — до середини змагань не можна було передбачити, хто саме вийде переможцем. Фаворитів, які набрали найбільше очок, було четверо. Це — О.Гонгальський, Д.Мариненко, М.Крилов та Л.Іткин.
Звісно, такий представницький турнір не обійшовся без зустрічі Сашка із його одвічним суперником — майстром спорту, заслуженим тренером України Д.Мариненком. Перед партією в Олександра погіршилося самопочуття, паморочилося в голові, але він зібрався із силами і пішов на гру. Вона була дуже напружена, обидва не хотіли віддавати ініціативу, але здоров’я Олександра підвело, і наприкінці партії він припустився фатальної помилки, яка коштувала йому перемоги.
Після цього інші суперники почали Сашка переганяти, але він оговтався від програшу і далі почав набирати оберти. Вже у дев’ятому турі (всього їх було десять) Олександр відставав від Д.Мариненка всього на одне очко. Тож підсумковий переможець визначився лише в останньому турі. У суперники Сашку трапився завзятий чоловік із Молдови, який спромігся звести партію до нічиєї. Олександр Гонгальський отримав срібну медаль.
На жаль, цього року в нашій країні йде війна, і зовсім не знайшлося коштів, щоб профінансувати поїздку збірної України на ці змагання. Тому чемпіону Європи 2013 р. Сашку Гонгальському довелося шукати спонсорів для того, щоб поїхати на ці змагання. Тож, спортсмен і його команда висловлюють велику подяку за допомогу директору Житомирського інваспорту Ю.Панасюку, а також М.Гонгальському, М.Хренову, О.Куліковському, Г.Білінсону, Б.Лісовському, М.Бридчуку, та магазину «Мойдодир».
Власна інформація