Хлібороби Новоград-Волинського району підбили підсумки цьогорічних жнив

Начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Василь Ткачук повідомив, що в районі цього року до збирання підлягало 33 тис. га зернових та технічних культур, серед них — 21 тис. га зернових культур.
Загальна площа ранніх зернових та озимого ріпаку становила 13,3 тис. га, зокрема — 11,7 тис. га ранніх зернових культур та 1,6 тис. га озимого ріпаку. Серед них озима пшениця — 7,2 тис. га.
Жнива у районі пройшли в оптимально-стислі строки — 10-12 днів. За попередніми результатами урожайності ранніх зернових культур та озимої пшениці, район увійшов до п’ятірки районів, які отримали їх найвищу врожайність в області.
Ранні зернові культури зібрані на площі 11,7 га. Їх валовий збір становить 47 тис. тонн. Середня врожайність ранніх зернових культур становить 40 ц/га. У двох сільгосппідприємствах отримали врожай ранніх зернових культур по 63 ц/га і більше. Це — СТОВ «Птахівник» та ПСП «Граніт», с.Токарів.
Добрий урожай озимої пшениці отримали сільськогосподарські підприємства, намолотивши 33 тис. тонн. Середня її врожайність на площі 7,2 га становить 45,6 ц/га.
У ПСП «Граніт» та СТОВ «Птахівник» зібрано озимої пшениці більше, ніж по 63 ц/га.
Це найвища врожайність озимої пшениці в районі в умовах 2014 року.
Озимий ячмінь зібрано на площі 267 га при середній врожайності 36,3 ц/га. Площа збирання ярого ячменю — 870 га. Середня врожайність ярого ячменю в районі становить 37,5 ц/га.
Проведення жнив та інших польових робіт в загальному залежить від наявності та забезпеченості господарств високопродуктивною сільськогосподарською технікою. На жнивах щоденно було задіяно 85 комбайнів, із них — 49 високопродуктивних. Для своєчасного проведення збору урожаю залучалося в різні періоди додатково від 29 до 39 високопродуктивних комбайнів з інших регіонів. Для сушки зерна в сільгосппідприємствах є в наявності 7 сушарок (потужністю 3500 т/добу.) та в ХПП 1 сушильний комплекс на 1200 тонн за добу.
Сільгосппідприємства мають повну забезпеченість паливно-мастильними матеріалами на комплекс літньо-осінніх польових робіт.
Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА