Як наші люди збираються захищати місто від терористів та провокацій

У середу, 3 вересня, у Новограді на офіційному рівні заговорили про самооборону міста і району у разі виникнення надзвичайної ситуації. Зрозуміло, що в нинішніх умовах мова йде про дії з боку агресора, хоч і не хочеться нікому нині проводити аналогії із Донбасом... Усі сподіваються, що оборонятися буде не потрібно, але визнають, що слід таки подбати про захист свого міста і власних сімей. Для цього, запевняють, нікого вмовляти не доведеться. Адже мова йде не про мобілізацію для захисту інших регіонів, а про власну самооборону.
Новоутворене формування має стати громадським комітетом із захисту міста. Сюди увійдуть чоловіки, які мають дозволи на зброю, зокрема, мисливці, «відставники», а також спортсмени і просто патріоти свого краю. Вже сьогодні об’єднання налічує декілька десятків людей, а тепер, очікують, активність чоловіків зросте — з огляду на приклад інших міст України. Як сказав один чоловік: «Їхати воювати мені не дозволяє здоров’я, але свій дім обов’язково захищатиму!» До речі, на підприємствах міста вже створено 20 народних дружин.
На зустріч у Будинку рад з цього приводу зібралися керівники міста та району, депутати міської та районної рад, військові, правоохоронці, керівники підприємств, представники самооборони. Говорили про порядок дій в умовах можливих надзвичайних ситуацій та організацію охорони громадського порядку у разі провокацій чи терористичних акцій.
Військовий комісар Сергій Канюка розповів про третю хвилю мобілізації, не відкривши при цьому таємницю, що відбувається вона з великими «потугами», але, все ж таки, завершується. Вже цими днями мобілізовані пройдуть навчання у Львівській області, а потім поїдуть у місця дислокації підрозділів. Виступи військового комісара та представника 30-ї ОМБр — Романа Михальчука — викликали у залі багато запитань та емоцій, зокрема, щодо патріотизму та проблем, які «виринули» на поверхню під час АТО. Емоції довелося «приборкувати» меру:
— Захист міста — це прерогатива влади, — запевнив міський голова Володимир Загривий. — Попри те, що у разі можливого надзвичайного стану, уся місцева влада переходить до рук військового комісара.
За рекомендацією мера буде розроблене розпорядження щодо формування підрозділів для захисту нашого краю. Лист-звернення з цього приводу буде відправлено до обласної державної адміністрації та Міністерства оборони України. Щоб вирішувати проблему не автономно, а спільно з відповідними службами.
Юлія КЛИМЧУК