Чи буде у Новограді вулиця Фейєрберга?

Чи буде у Новограді вулиця Фейєрберга?

20 вересня виповнюється 140 років з дня народження письменника-земляка Мордехая-Зеєва Фейєрберга (1874-1899 р.р.). Все своє коротке життя, за винятком кількох дитячих років, він провів у Новограді-Волинському. Тут із-під його пера з’являлися твори, що відображали життя євреїв нашого міста наприкінці ХІХ століття.
Проза Фейєрберга друкувалася в кількох дореволюційних періодичних виданнях. 1904 року в Кракові вийшло повне зібрання його творів гебрейською мовою (іврит). Їх неодноразово перевидавали і перекладали на ідиш, російську, англійську та німецьку мови. Ім’я письменника як основоположника одного з напрямів нової гебрейської літератури згадується в усіх єврейських енциклопедіях. А в німецькій літературній енциклопедії «Der Literatur-Brockhaus» (Мангайм, 1988 р.) воно стоїть поруч із такими особистостями, як К.Федін і Ю.Федькович.
У Новограді-Волинському вже зроблено кілька кроків для увічнення пам’яті М.-З.Фейєрберга: на будинку, в якому він вчився, встановлено меморіальну дошку; його твори в російському перекладі можна прочитати зараз у районній і міській бібліотеках; на єврейському кладовищі знайдено і впорядковано могилу письменника. Згідно з рішенням Новоград-Волинського міськвиконкому від 16 травня 2001 р., для увічнення пам’яті письменника передбачалося назвати на його честь одну з вулиць міста. З тих пір пройшло вже тринадцять років, але «віз і нині там». За цей час у Новограді-Волинському були перейменовані десятки старих вулиць і одержали назву нові.
У міськвиконкомі регулярно засідає топонімічна комісія, що вносить пропозиції з перейменування вулиць, але питання про майбутню вулицю Фейєрберга чомусь не розглядається. І це, незважаючи на те, що у Новограді-Волинському залишилося ще чимало вулиць, названих на честь людей, які ні до історії міста, ані до історії країни зовсім не причетні.
Хочу підкреслити: рішення про перейменування вже давно прийняте. Його треба лише втілити в життя. Ім’я Фейєрберга носять вулиці ізраїльських міст Тель-Авіва, Хайфи, Холона, Бєер-Шеви, Нетанії, хоча там він ніколи не був. Але такої вулиці досі немає на його батьківщині. То чи буде вулиця Фейєрберга у Новограді-Волинському?
А якщо буде, то коли?
Леонід КОГАН, краєзнавець