Потужні збори: «Батьківщина» організувала початок референдуму про вступ до НАТО

Потужні збори: «Батьківщина» організувала початок референдуму про вступ до НАТО

\"ПотужніУкраїнці зробили перший крок до НАТО. У Києві відбулися збори громадян щодо референдуму про вступ нашої країни в Північно-Атлантичний альянс. Ініціатором зборів виступила партія «Батьківщина». На подвір’ї офісу партії й зібралися люди — майже 3000 делегатів зі всіх регіонів України. Як то кажуть — яблуку ніде було впасти. І що важливо — дуже багато молодих людей.
Найголовніше питання, яке потрібно було вирішити, — чи варто проводити референдум. Зараз, вперше за часів незалежності України, більшість громадян виступає за вступ до НАТО, вперше керівництво альянсу відкрило двері для нашої країни. І це буде найпотужнішим кроком для того, щоб війна з Росією нарешті завершилася.
«Частина нашої нації вважає, що шлях до миру лежить в переговорному процесі з окупантами», — визнала зі сцени лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Втім, будь-які домовленості про мир можуть бути досягнуті тільки з позиції нашої сили, нашої гідності, додала вона. «Ми не уступимо жодної п’яді нашої землі, не здамо жодного стратегічного інтересу. І якщо окупант сьогодні готовий відступити під тиском тих санкцій, які започаткували західні країни, під тиском посилення нашої армії, то нехай він залишає нашу землю, іде до Кремля і там будує своє життя», — підкреслила екс-прем’єр-міністр.
Саме тому її політична сила, народні депутати, які пліч-о-пліч стояли з людьми на Майдані, ті, хто сьогодні допомагає військовим на Сході, вважають, що альтернативи вступу України до НАТО, — немає.
«Нам треба твердо сказати, що наше місце — в західній цивілізації, наше місце — в Європейському Союзі і наше місце — в колективній системі безпеки, яка може захистити Україну. Це — НАТО. Якщо ми з вами знову змарнуємо час, не визначимось і дамо комусь залишити Україну у, так званій, нейтральній зоні, то ми залишимо країну беззахисною, а наш народ — самотнім у світі», — впевнена Юлія Тимошенко.
Тому «Батьківщина» запустила процес підготовки до референдуму щодо вступу в НАТО. Перші два кроки вже зроблені. Зареєструвала в Центральній виборчій комісії повідомлення про збір громадян та провела їх. Збори затвердили формулювання питання, яке пропонується винести на всеукраїнський референдум. Воно звучатиме таким чином: «Чи підтримуєте Ви приєднання України до Організації Північноатлантичного Договору (НАТО) як системи колективної безпеки?» Делегати утворили ініціативну групу, визначили її персональний склад та доручили їй організувати процес збору підписів. До речі, жоден із кандидатів не викликав заперечень у кількох тисяч людей, які зібралися біля офісу «Батьківщини». Уповноваженим представником ініціативної групи визначено народного депутата Сергія Власенка. Сам референдум пропонується провести 26 жовтня — в день дострокових парламентських виборів.
Чому саме НАТО? По-перше, це потужний удар по агресорові, який втягує Україну в криваву війну. «Я три дні, як повернувся з передової. Ті, хто захищають нашу країну, вже в НАТО, — заявив зі сцени один з організаторів Революції гідності, а нині — доброволець Ігор Луценко. — Але для того, щоб перемогти, нам потрібно, щоб і передова, і тил були разом. У тилу також потрібно воювати своїми способами. І референдум — це один з потужних ударів по Путіну. Те, що Путін ненавидить, — це НАТО».
Друге. НАТО — це не війна, як нас вчила десятиріччями радянська пропаганда. «НАТО — це, в першу чергу, мир. НАТО — це сьогодні єдність тих країн, що сповідують справедливі цінності. НАТО — це демократичні стандарти, це правильна організація суспільства, це привабливий інвестиційний клімат, це свобода, спокій і мир людей. І це — єдине, що може в стратегічній перспективі захистити Україну від будь-яких зазіхань Кремля назавжди. Це — наш шлях, і ми зобов’язані його обрати», — впевнена Юлія Тимошенко. Але це має бути саме вибір українців, а не нав’язане згори рішення, також підкреслює вона.
Знаходячись на сцені, а потім — поряд із людьми, Юлія Тимошенко багато спілкувалася з ними, питала, чи підтримують вони ідею проведення референдуму, й отримувала схвальну відповідь.
Тепер завдання політиків переконати в необхідності вступу до НАТО. На зборах громадян також виступив Сергій Джердж — голова Громадської Ліги «Україна — НАТО». Він підкреслив, що наразі важливо провести роз’яснювальну роботу серед громадян та розказати правду про НАТО та Європейський Союз: «Думаю, що протягом цього періоду ми зможемо достукатись до кожного серця українця та розповісти про всі переваги, які надає нам НАТО».
Так само важливо провести й роботу з тими країнами — членами НАТО, які стримують цей процес. «Частина країн не готові нас там бачити. Так. Але треба проходити всі етапи приєднання, їхати туди, говорити напряму з народами, не залишаючи доленосний вибір у руках окремих політиків, які намагаються знайти компроміс із РФ. Треба говорити, що ми — їх родина, і вони не мають права тримати двері зачиненими, коли нашу націю намагатися знищити», — підсумували делегати та Юлія Тимошенко.
П.ВАСИЛЕНКО