У Новоград-Волинському районі — масштабні земельні махінації

Як повідомляє «Рупор Житомира», Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою, за результатами прокурорського реагування щодо додержання земельного законодавства, територіальним громадам реально повернуто 46 га землі вартістю понад 800 тисяч гривень, повідомляють у прокуратурі.
Йдеться, зокрема, про непоодинокі випадки, коли власники земельних ділянок (паїв) померли, однак, протягом тривалого часу сільські ради не займалися питанням визнання спадщини відумерлою та повернення землі у власність держави. Це у той час, коли фактично земельні ділянки за цільовим призначенням не використовувалися та не оброблялися.
Зокрема, встановлено, що Токарівською сільською радою земельний пай площею 3,4 га вартістю понад 88 тисяч гривень, що належав до вказаної категорії землі, не було оформлено ще із 2007 року. Відповідно, упродовж семи років земля не поверталася до державної власності.
У кожному такому випадку міжрайонною прокуратурою до суду направлено заяву про визнання спадщини відумерлою та повернення земельних ділянок до державної власності.
Наразі усі позови прокуратури судами задоволено, землі реально повернено для використання.
Нагадаємо, що нещодавно, завдяки Новоград-Волинським міжрайонній прокуратурі та міжрайонному суду, двом дітям-сиротам, як спадкоємцям після смерті матері, було повернуто у право власності земельну ділянку (пай) загальною площею 1,50 га.
Підготував Микола МАРУСЯК