Чи довго ще жителі Чижівки будуть жити без питної води?

Чи довго ще жителі Чижівки будуть жити без питної води?

До редакції газети надійшов лист, у якому мешканці села Чижівка звернулися по допомогу у вирішенні проблеми такого змісту:
«Ми, жителі села Чижівка, які проживають по вулиці Шевченка, просимо допомогти нам у скрутному становищі (зникнення води у криницях). Вже два місяці із-за ремонту робіт відкрили шлюзи на греблі. Це — злочин у гарячу пору року, коли ще й дощів нема, спустили воду. Говорили з головою сільської ради, і з директором фірми (яка робить ремонт у с.Чижівка) — результату нема.
Допоможіть, будь ласка, встановити справедливість і відновити водопостачання»
. Підписи вісьмох жителів.
Мешканці села стверджують, що через забудову гідроспоруди на території Чижівської паперової фабрики ТОВ «Гідроінвест» у людей зникла питна вода у колодязях.
З цим питанням ми звернулися до першого заступника голови РДА Р.М.Кирилюка. Він сказав, що офіційно нічого не може прокоментувати, адже із забудовниками не домовлявся, лише припускає, що води немає через те, що вже довгий час немає дощу.
Прокоментувати цю проблему попросили і у сільського голови с.Чижівка — А.В.Ратушняка. Він відмовився коментувати звернення людей, спираючись на те, що не компетентний у даній ситуації, бо не технолог. Проте причину зникнення води вбачає у тому, що вже довгий час немає опадів.
Нам вдалося зв’язатися з представником фірми забудовника — прорабом В.М.Борщиком — з надією, що тут вже точно пояснять причину зникнення води. Віктор Миколайович розповів, що наразі лише проведено реконструкцію греблі, і показав на фото різницю і масштаби проведеної роботи — на місці зруйнованої тепер є нова гребля, де можна вже не тільки переходити, а й переїжджати на авто. Також він наглядно показав і запевнив: «У всіх криницях, які живляться від річкової води, — вона наразі є, хоча і неістотно зменшилася. А ті криниці, де вода зникла, — не мають ніякого відношення до річкової води, бо живляться вони не від неї, а від опадів. Те, що вода зникла, — не наша провина, і призупинити роботу зараз ми не можемо. Ця проблема не вирішиться відразу: коли підуть опади, — з’явиться вода». В.М.Борщик показав, що рівень води у річці зменшився всього на 10 см, а це істотно не вплинуло б на рівень води у криницях.
Як бути тепер людям, коли більшість «вмиває руки», а води у населення так і немає? Залишається чекати опадів, можливо, тоді стане зрозуміло, хто винний, — природний чи людський фактор.
Людмила ПЕТРУК