«Батьківщина» веде на вибори нову команду

«Батьківщина» веде на вибори нову команду

Минулої неділі відбувся з’їзд найбільшої політичної партії України — ВО «Батьківщина». Не обійшлося без сенсацій: Юлія Тимошенко переконала старих гвардійців поступитися дорогою новим людям — молодим, освіченим, енергійним. Ба більше, Юлія Володимирівна сама зробила крок убік, віддавши перше місце у виборчому списку героїчній льотчиці Надії Савченко, яка стала символом боротьби за Україну.
На партійний форум у Київ з’їхалися делегати з усієї країни, включаючи Донбас і Крим. Очікуючи на початок, вони обмінювалися між собою новинами і жартували, як давні друзі. ВО «Батьківщина» була створена 15 років тому — за цей час партійці стали дійсно рідними один для одного.
Від імені Християнсько-демократичного союзу, який очолює канцлер Німеччини Ангела Меркель, на з’їзді виступив член Європарламенту Міхаель Галер. Успіхів на майбутніх виборах «Батьківщині» побажав віце-президент Європейської народної партії Маріо Давід. У зібранні також взяли участь представники українського духовенства і численних громадських та правозахисних організацій.
«Сьогодні ми проводимо з’їзд у надзвичайно складній ситуації — в Україні війна. І нам потрібно чесно сказати, що це не терористична операція, не сепаратистський рух, а справжня війна», — так почала свій виступ Юлія Тимошенко, презентуючи виборчу програму «Батьківщини».
Тимошенко переконана, що за Мінськими протоколами не можна встановлювати мир, адже вони містять кілька загроз для України.
«Перша — це втрата частини території Донбасу, адже протоколи передбачають спеціальний статус для цих територій. Ідеться практично про здачу наших земель, — сказала лідер «Батьківщини». — Друга загроза — у протоколах зазначено, що зараз, під час війни, там потрібно провести вибори до місцевих органів влади. Це означає передати владу в руки тим найманцям, які фінансуються окупантами».

За словами Тимошенко, Україна за жодних обставин не повинна скасовувати курс на євроінтеграцію і повноцінне членство в НАТО. «Кожен, хто від цього відступить, зрадить кров тих дітей, які загинули на Майдані гідності», — заявила вона.
Тимошенко запевнила делегатів з’їзду, що команда «Батьківщини» разом з громадянським суспільством захищатиме Угоду про асоціацію з ЄС. «Вона має вступити у дію одразу після ратифікації. Жодного дня відстрочки! Ми не можемо рухатися в Європу за нотатками, зробленими у Кремлі», — наголосила лідер «Батьківщини».
До з’їзду звернулася українська патріотка з Донбасу Ірина Довгань. Це саме її фото, прикутої сепаратистами до стовпа ганьби у Донецьку, шокували світ. Вона попросила не залишати її рідну землю на поталу окупантам. Цей короткий, але щирий виступ не можна було слухати без сліз. «Ми не здамо Донбас», — запевнила Тимошенко жінку-активістку.
Юлія Володимирівна детально зупинилася на передвиборній програмі «Батьківщини». Над цим документом працювали міністри уряду Саакашвілі, які мають досвід успішних реформ у Грузії. На з’їзді виступив керівник групи, колишній міністр економіки Грузії Георгій Арвеладзе. Він, зокрема, зауважив, що викорінити корупцію можна в будь-якій країні — цьому не завадить жодна ментальність, на яку так люблять посилатися українські чиновники. Те саме стосується люстрації. Це відповіді на наболілі запитання нашого суспільства: чому спонсори сепаратизму досі сидять у ВР, а сумнозвісний Родіон Киреєв працює в Печерському суді?
Плану Путіна, який передбачає розчленування України, «Батьківщина» протиставила програму повного перезавантаження влади. «Реформи потрібні в кожній сфері, в кожній клітині нашого державного організму», — зазначила Тимошенко.
Вона впевнена, що без люстрації не може бути нової України. Цей процес «Батьківщина» розпочала з себе, виключивши зі своїх лав понад 1,5 тисячі членів, які пішли на співпрацю з режимом Януковича. Цього не зробила жодна інша політична сила. Старі кадри також продовжують сидіти у владних кабінетах, розкрадаючи країну, зокрема кошти, що виділяються на війну.
«Ми, як команда, здатні сказати їм «ні» і назавжди викинути їх із системи державної влади, щоб вони більше не руйнували нашу країну», — заявила Тимошенко.
Вона зауважила, що програму будуть доповнювати до самих виборів, аби врахувати всі пропозиції. Юлія Володимирівна назвала цю програму сильною, радикальною і рішучою. Втілюватиме її у життя переформатована команда «Батьківщини». «Ми йдемо в бій проти окупантів і проти внутрішнього ворога, проти всього старого, що не дає нашій країні жити», — так визначила Тимошенко завдання своєї нової команди.
Чому нової? Напередодні старту виборної кампанії лідер «Батьківщини» пообіцяла відкрити партійні списки для молодих політиків, яким високий бар’єр (5 відсотків) закриває дорогу до ВР. Вона також закликала інші політичні сили дати дорогу молодим. Хоча колеги не відгукнулися на пропозицію, «Батьківщина» дотрималася слова — у першій десятці лише три політики представляють стару партійну гвардію: Тимошенко, Соболєв і Немиря.
Решта — нові обличчя. Це молоді люди, які мають найкращу європейську освіту, володіють іноземними мовами, працювали за кордоном, проявили себе як відчайдушні громадські активісти. Кому, як не їм, робити реформи!
Поступилися не лише рядові партійці — лідер «Батьківщини» пропустила на перше місце у виборчому списку легендарну льотчицю Надію Савченко, яка, рятуючи поранених товаришів по зброї, потрапила у ворожий полон. Вона передала з-за грат лист до з’їзду ВО «Батьківщина» і заяву про вступ у партію. Делегати задовольнили її прохання і одноголосно прийняли до своїх лав.
«Для мене — велика честь бути другою після нашої героїчної льотчиці», — сказала Тимошенко і пообіцяла боротися за звільнення Наді, як українці боролися за її свободу.
Третє місце у списку дісталося активному учасникові Майдану, чиє життя висіло практично на волосині — Ігорю Луценку, 35 років. Зараз Ігор захищає Донбас у складі батальйону «Азов».
На четвертій позиції — Сергій Соболєв, голова фракції ВО «Батьківщина» і батько п’яти дітей. Він — старожил парламенту, особисто розробив сотні важливих для країни законопроектів.
П’яте місце зайняла Альона Шкрум, 26 років. Ця дівчина з відзнакою закінчила Інститут міжнародних відносин КНУ ім.Т.Шевченка, вчилася в Сорбонні (Франція) і в Кембриджському університеті (Велика Британія), працювала юристом у Парижі і стажувалася в Лондонському суді.
У другій п’ятірці, окрім колишнього віце-прем’єр-міністра з питань євроінтеграції Григорія Немирі, — Вадим Івченко, 34 роки, керівник виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад; Іван Крулько, 33 роки, голова молодіжного крила ВО «Батьківщина»; Олексій Рябчин, 31 рік, молодий учений, випускник британського університету; Ігор Жданов, 46 років, один із комендантів Євромайдану, науковець.
«Ми готові до дуже радикальних реформ, і ми їх очолимо. У своїй команді ми маємо людей, які здатні здійснити перетворення в усіх галузях нашого життя. Ми — та команда, яка запропонувала Україні план повного перезавантаження», — сказала Тимошенко, представляючи нову команду, з якою «Батьківщина» іде на вибори.
Інші політичні партії, ганяючись за популярністю, включили до своїх списків десятки командирів військових формувань, що ведуть війну за звільнення Донбасу від агресора. Мудро з цього приводу висловився командир батальйону «Батьківщина» Дмитро Красильников.
«Вважаю, що командири свої підрозділи у такій важкій обстановці не кидають», — сказав він. Красильников відмовився брати участь у виборах, зауваживши, що більше користі для країни принесе на передовій. Принагідно він подякував ВО «Батьківщина» і особисто Юлії Тимошенко за допомогу, яку батальйон отримує з перших днів війни.
Окрім списку, з’їзд затвердив кандидатів у депутати, які балотуватимуться від ВО «Батьківщина» практично в усіх мажоритарних округах.
П.ВАСИЛЕНКО