Обережніше — дисбактеріоз

Дисбактеріоз — це синдром, що характеризується порушенням рухомої рівноваги мікрофлори, яка в нормі заселяє кишківник.
Наше життя — це життя у світі невидимих мікробів, які оточують нас, живуть у нашому організмі. Нормальну мікрофлору людини вважають ще одним органом, що у вигляді біологічно активної плівки обволікає слизові оболонки порожнистих органів і шкіру людини. Порожнистими органами є: стравохід, шлунок, тонкий і товстий кишечник та інші.
Якщо у здорових людей у дистальних відділах тонкої кишки, і в тонкій кишці переважають лактобактерії, анаеробні стрептококи, кишечна паличка, ентерококи і інші мікроорганізми, то при дисбактеріозі рівновага між цими мікроорганізмами порушується, швидко розвивається гнилісна або бродильна флора, гриби, переважно типу Кандіда.
Причинами виникнення дисбактеріозу є захворювання і стани, які супроводжуються порушенням процесів переварювання харчових речовин у кишківнику (кишечні диспепсії, хронічні гастрити, панкреатити, ентерити, коліти тощо). До виникнення дисбактеріозу може призвести тривалий не контрольований прийом нестероїдних препаратів, антибіотиків, особливо широкого спектру дії, які пригнічують нормальну мікрофлору кишківника.
Часто причиною дисбактеріозу є нераціональне одноманітне харчування, їжа «всухом’ятку», часте вживання гострих, копчених, смажених страв. Наприклад, у студентів, котрі мають мало часу на приготування їжі, харчуються один або два рази на день у поєднанні із психоемоційним навантаженням, також може виникнути дана недуга.
Регулярне вживання міцного чаю, кави зранку натщесерце, хронічні стреси — це все є підгрунтям виникнення дисбалансу флори.
Пік формування мікробної екологічної системи припадає на момент народження дитини, тобто на початок контакту немовляти з мікроорганізмом.
Поширення дисбактеріозів пов’язано з погіршенням репродуктивного здоров’я жінок та чоловіків, порушенням догляду за новонародженими, штучним вигодовуванням немовлят і нераціональним використанням у ранньому віці медикаментозної терапії.
При порушенні нормальної мікрофлори кишківника людини, з’являються проноси, які чергуються із закрепами, здуттям, іноді ниючим, ріжучим, оперізуючим болем в області живота, дискомфорт через надмірне газоутворення. Деякі із вищевказаних симптомів можуть бути відсутніми, але організм реагує на дисбаланс загальними захворюваннями: алергіями, обмінними поліартритами, серцево-судинними захворюваннями, діатезами, ожирінням та іншими хворобами, які відомі нам як «хвороби цивілізації».
При появі таких симптомів, необхідно звернутися за медичною допомогою до лікаря, пройти обстеження і отримати лікування та не займатися самолікуванням.
А.СВІНЦІЦЬКА, лікар загальної практики Киківської АЗПСМ