Перед «Теплокомуненерго» поставлено завдання скоротити споживання газу на 30%

Всі усвідомлюють, що опалювальний сезон 2014-2015 р.р. буде дуже складним. Як у цілому перед державою, так і перед нашим комунальним підприємством «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» поставлено завдання щодо скорочення споживання газу на 30%. Це пов’язано з тим, що для сталого проходження опалювального сезону в країні не вистачає 5 млрд. кубів газу.
Тому, для забезпечення 30% економії природного газу, підприємство і міська рада змушені були від’єднати житлові будинки, які знаходяться на значній відстані від котельні, і тепломережі не замінені на попередньо ізольовані труби, а також передати в оренду інвестору котельню по вул.Пушкіна, 44, який за свої кошти проводить її переобладнання на використання твердого палива. Крім того, підприємство змушене протягом опалювального сезону працювати в зниженому температурному режимі.
Колектив підприємства доклав чимало зусиль, щоб підготувати господарство до опалювального сезону. А це — 16 котелень та 23,2 км у двотрубному вимірі теплових мереж, 50 котлів, 117 насосних агрегатів, 298 теплових камер та багато іншого обладнання.
За ремонтний період проведено:

  • капітальний ремонт теплових мереж із заміною аварійних ділянок на труби попередньо ізольовані з пінополіуретановою ізоляцією протяжністю 871 м у двотрубному вимірі;

  • капітальний ремонт вузлів управління житлових будинків по вул.Рибалка;

  • закінчуються роботи щодо реконструкції котельні по вул. Островського, 58, на тверде паливо — пелети;

  • замінено 7 насосних агрегатів на сучасні енергоефективні, замінені регулятори тиску газу та проведено багато інших регламентних робіт.


Але для 30% економії природного газу цього не достатньо. Водночас скорочення споживання газу залежить від самих споживачів. Це, перш за все, — утеплення будинків, горищ, підвалів, заміна вікон та дверей. Необхідно слідкувати за тим, щоб двері під’їздів були постійно зачинені.
Успішне проходження опалювального сезону напряму залежить від своєчасної та повної оплати споживачами за централізоване опалення, адже, в свою чергу, підприємству необхідно подекадно здійснювати оплату за використаний природний газ. Без оплати газ до котелень подаватись не буде. На сьогодні заборгованість населення за тепло складає 750 тис. грн. Підприємство проводить постійну роботу з боржниками. Так, у суді та на примусовому виконанні в органах Державної виконавчої служби знаходиться 252 виконавчі документи на суму 400 тис. грн. При стягненні заборгованості зі споживачів виникає низка проблем, які унеможливлюють проведення претензійно-позовної роботи, зокрема є цілий ряд квартир, щодо яких неможливо встановити місце перебування власника. У поточному році підприємством було відключено від мережі централізованого опалення квартири особливо злісних неплатників.
Найбільше боржників, від яких залежить своєчасний початок опалювального сезону у місті, проживає в наступних будинках:

  • вул.Єрьоменка, 1, 4 — 14343,04 грн.;

  • вул.Рибалка, 9, 11, 13 — 19892,51 грн.;

  • вул.Леваневського, 24 — 6699,42 грн.;

  • вул.Шевченка, 31 — 5232,63 грн.;

  • вул.Рокоссовського, 14, 18, 23, 31 — 52075,36 грн.;

  • вул.Шевченка, 41/1 — 7162,98 грн.;

  • вул.Ю.Ковальського, 2 — 6573,28 грн.


Ще є час провести заходи, які дозволять ощадливо використовувати природний газ, виділений місту для проведення опалювального сезону 2014-2015 р.р.
Л.ТОДОРОВИЧ, директор підприємства