Командир добровольчого батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук: «Якщо не ми, то хто?»

Командир добровольчого батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук: «Якщо не ми, то хто?»

\"КомандирКомбат Андрій Тетерук має жити довго. Адже під час трагічних подій в Іловайську надійшла звістка про його загибель. На щастя, все обійшлося, і комбат не лише вирвався сам і вивів своїх хлопців, але й вирішив взяти участь у виборах. В інтерв’ю комбат розповів, з ким іде до парламенту та що збирається там робити.
— Андрію, з передової лінії фронту — до Верховної Ради. Як так сталося?
— Пропозиція балотуватися до парламенту була для мене неочікуваною. Але я подумав: «Якщо не ми, то хто?». Військові щодня ризикують своїм життям заради держави. Саме таких людей бракує сьогодні у владі. І якби при владі була більшість нормальних політиків, котрі працювали б на благо країни, а не на власні інтереси, — нам би не довелося воювати.
— Чому саме «Народний фронт»?
— Відверто кажучи, я мав три пропозиції від різних політичних сил. Але для мене вирішальним фактором стали люди, які згуртувалися навколо «Народного фронту». Це і політики Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов, й активісти — Вікторія Сюмар, Тетяна Чорновіл. І, звісно ж, — це ми, командири та бійці-добровольці. Ми завжди порозуміємося, у нас єдине бачення — і щодо реформ, і щодо армії, і подальшого шляху України.
— Із чого, на вашу думку, потрібно починати реформування армії?

— Власне, з тих самих генералів. Якщо вони купують звання за величезні кошти, то, як професіонали для армії, вони — порожнє місце. Безліч питань — і до високопоставлених армійських чиновників, які допустили Іловайське оточення, що обернулося численними втратами серед особового складу. Командири добровольчих батальйонів на зустрічі з Президентом поставили питання про невідповідність займаним посадам генерала Петра Литвина, начальника Генштабу Віктора Муженка і міністра оборони Валерія Гелетея. Сподіваюся, нас почують і приймуть відповідні рішення стосовно названих осіб.
— Ким їх замінити?
— Обирати потрібно з-поміж тих, хто довів свій професіоналізм на передовій. Є багато відмінних офіцерів у Збройних Силах України, які приймають слушні рішення. Як кажуть, не святі горщики ліплять. У нас безліч справжніх фахівців і патріотів. Наше завдання — залучити їх до роботи у державних органах влади, надати можливість впливати на рішення та зробити армію боєздатною.
— Кажуть, що уряд невчасно сформував оборонне замовлення, що призвело до трагедій у зоні АТО.
— Я питав про це Арсенія Яценюка. Справа в тому, що під виглядом замовлень деякі чиновники намагалися підсунути Прем’єру старі борги, феєрверки та багато чого, що не має жодного стосунку до війни. Оскільки глава уряду дуже уважно читає все те, що йому приносять, цей варіант «не проконав». Просто чиновники з Міністерства оборони не гребують наживатися навіть на війні. Сподіваюся, Президент зробить відповідні кадрові висновки щодо цих діячів.
— Якою ви бачите українську армію, щоб вона задовольняла потреби держави у захисті?
— Реформа армії вкрай необхідна. Хтось говорить про те, що нам потрібно побудувати армію за швейцарським або ізраїльським шаблоном. Але ми не можемо просто взяти досвід цих країн та автоматично перенести на українські реалії. Тож треба взяти найкраще з кожної моделі.
У нас багато людей, які володіють зброєю та мають бойовий досвід. Враховуючи, що крізь зону АТО пройде близько 70-100 тис. військовослужбовців і добровольців (навіть за умови відсіву частини з них), ми отримаємо абсолютно боєздатний резерв чисельністю 50-70 тис. чоловік. Потрібно дати цим людям можливість зберігати зброю і боєкомплекти у спеціально відведеному місці, повідомити їм план дій у випадку часу «Ч». Саме цей резерв і стане основою нашої армії.
Борис ЗАПАЛІН

ДОСЬЄ
Андрій ТЕТЕРУК — командир батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Миротворець». Професійний військовий, полковник міліції, має військову та економічну освіту. Двічі брав участь у миротворчій місії в складі сил ООН в Косово, проходив стажування в Поліцейській академії ім. Хосні Мубарака (Єгипет). Закінчив курс боротьби з міжнародним тероризмом. У травні 2014 року очолив батальйон «Миротворець». Кандидат у депутати України від партії «Народний фронт», член військової ради «НФ», спеціального органу партії, який розроблятиме пропозиції щодо зміцнення системи оборони країни.