Особливий статус Донбасу — шлях до втрати суверенітету

Особливий статус Донбасу — шлях до втрати суверенітету

Проголосовані у парламенті закони про надання Луганській та Донецькій областям, так званого, особливого статусу, обурили суспільство. По-перше, самим способом голосування. По-друге, змістом закону, який може призвести до непередбачуваних наслідків.
Нагадаємо, 16 вересня парламент ухвалив президентський законопроект «Про особливий порядок місцевого самоврядування Донецької і Луганської області» за авторством Петра Порошенка. На жаль, хто конкретно за нього голосував, встановити не вдалося. Та й, мабуть, не вдасться. Адже голосування проходило у настільки таємному режимі, що його результати навіть не висвітилися на табло у залі засідань ВР.
Але проблеми із законністю голосування тьмяніють у порівнянні з тим, що саме пропонується цим законом. Аналітики переконані: ухваленням цього документу створено небезпечний прецедент. Адже, надаючи «особливий статус» окремим регіонам України, Президент відкрив справжню «скриньку Пандори». І тепер ніхто не здивується, якщо подібного особливого статусу зажадають інші області країни.
Реакція на цей закон була цілком прогнозованою. Першими виступили депутати із «Батьківщини», які не дали жодного голосу за ганебні законопроекти. Андрій Шевченко одразу забив тривогу: голосування — незаконне. Пізніше на прес-конференцію вийшла сама Юлія Тимошенко. Щоб вимагати від Президента негайно ветувати закони щодо особливого статусу Донбасу та про амністію терористів.
На думку лідера «Батьківщини», Петро Порошенко має виправити власну помилку. Адже саме він ініціював внесення цього закону до Верховної Ради.
«Я добре розумію, що ці закони ініційовані саме Президентом України, що вони проведені завдяки сильному тиску Президента на депутатів Верховної Ради. Але ще не запізно повернутися на проукраїнські патріотичні позиції і накласти вето на обидва закони, враховуючи те, що після прийняття цих законів ніякий мир не настав, враховуючи те, що суспільство обурене прийняттям цих законів, враховуючи те, що ці закони нав’язали Верховній Раді без публічного обговорення суспільством», — зазначила Тимошенко.
На її думку, ухвалені проекти мало чим відрізняються від диктаторських законів 16 січня. І ті, й інші ухвалювалися таємно, без контролю суспільства. Різниця у тому, що тоді це призвело до кровопролиття і загибелі кількох сотень людей. Нинішні ж закони можуть збурити усю країну. Адже реально загрожують державному суверенітету та можуть обернутися новою війною.
«Ці закони є для України недопустимими, вкрай небезпечними, вони не започаткували мир у державі, а навпаки продовжують війну, і про це сьогодні свідчать безліч фактів», — наголосила Тимошенко.
Опоненти миттєво звинуватили її у маніпуляціях під час передвиборної кампанії. Мовляв, ця критика — ніщо інше, як намагання «насолити» конкуренту на виборах. Але як тоді пояснити, що переважна більшість експертів, зарубіжних політиків та, зрештою, командирів батальйонів, які проливають кров на Донбасі, просто шоковані ухваленими законами?
Так, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко назвав цей документ капітуляцією або маневрами, але не законом. На думку експерта, він не відповідає Конституції та містить частину формулювань, які можна тлумачити двояко.
Не в захваті від такого «подарунка» Донбасу і губернатор області Сергій Тарута. За його словами, цей закон точно не припинить війну.
«У мене, як мінімум, 50 питань до ухваленого закону. За що гинули наші хлопці? Чому ми ще у травні не провели мирні переговори? Мені сказали, що закон, буцімто, погоджений із Росією. Але, де підписи тих, хто може впливати на бойовиків?» — ставить Тарута слушні запитання.
Він підкреслив, що бойовики ДНР цей закон не сприймають. І примусити їх до миру подібними методами не вдасться.
Але найбільше обурилися ті, хто перебуває на передовій, та ризикує життям, аби не допустити розколу країни, — наші солдати. Так, один із командирів батальйону «Донбас» Павло Кишкар зізнався, що з ухваленням цього закону бійці отримали сигнал, що справа, яку вони роблять, нікому не потрібна. А комбат «Азова» Андрій Білецький називає речі своїми іменами: «Це повна капітуляція Донбасу після здачі Криму, і до миру вона не призведе».
Самі солдати називають це зрадництвом — як країни, так і тих воїнів, які загинули, захищаючи свою землю. «Як пояснити цей окремий статус тим, хто втратив близьких та рідних, кого вбили бойовики та терористи?», — питають вони.
Експерти навіть не можуть пояснити, кому, власне, вигідне ухвалення цього закону. На думку російського опозиціонера Бориса Нємцова, цей «особливий статус» не влаштовує, ані українську владу, ані українську армію, ані сепаратистів. Адже там не йдеться про створення «Новоросії», на чому вони наполягають.
Не влаштовує цей закон і більшість українців. Адже ніхто не хоче Придністров’я на власній території. Саме тому Юлія Тимошенко закликає депутатів, які не голосували за «особливий статус», зробити усе, аби ці закони було скасовано.