У Новограді реєструють заяви від учасників АТО на отримання земельних ділянок, проте у межах міста вільні наділи відсутні

Підтримуючи ініціативу Держземагентства України, міська рада на черговому засіданні прийняла рішення про затвердження Положення про відведення земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлових будинків на території м.Новоград-Волинський військовослужбовцям та представникам інших силових структур, які беруть участь у проведенні Антитерористичної операції на Сході України, — повідомляє Н.Дем’яненко, заступник начальника управління містобудування, архітектури та земельних відносин, начальник відділу земельних відносин міської ради.
Враховуючи дефіцит вільних земельних ділянок на території міста Новограда-Волинського, передбачених для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, це Положення встановлює порядок відведення земельних ділянок для такого цільового призначення та ведення обліку заяв учасників АТО, бажаючих отримати земельні ділянки.
Так, Положенням передбачено, що 30% від загальної кількості земельних ділянок, передбачених для будівництва житлового будинку, господарських будівель та споруд із територій житлових масивів, що належать до земель запасу житлової та громадської забудови, підлягає відведенню учасникам АТО. При цьому інженерна інфраструктура та благоустрій мікрорайону проводиться за рахунок коштів забудовників.
Учасники АТО, бажаючі отримати земельні ділянки, разом із заявою встановленого зразка подають до міської ради наступні документи:

  • довідку про склад сім’ї, місце проживання та займану житлову площу;

  • довідку з Новоград-Волинського міжміського бюро технічної інвентаризації та з реєстраційної служби Новоград-Волинського міськрайонного управління юстиції про наявність (відсутність) житла в межах міста;

  • копію паспорта;

  • копію реєстраційного номеру картки платника податків (ідентифікаційний код);

  • документ, що посвідчує участь в АТО (довідка, посвідчення, наказ тощо).


Першочерговому забезпеченню ділянками підлягають сім’ї загиблих, які, брали участь у проведенні АТО. У другу чергу забезпечуються земельними ділянками учасники АТО, які отримали поранення. У третю чергу — інші учасники АТО.
Облік заяв громадян проводиться по черговості, що відповідає даті подачі заяв.
Подані заяви з визначеними документами, з метою отримання земельної ділянки для будівництва індивідуального житла, розглядаються на засіданнях постійної комісії міської ради з питань містобудування, архітектури та земельних відносин, що засвідчується протоколами засідань, якими надаються пропозиції на сесії міської ради щодо прийняття відповідних рішень. Перші заяви від учасників АТО вже почали надходити.
Враховуючи, що на території міста відсутні землі запасу сільськогосподарського призначення, що можуть бути відведені для індивідуального садівництва, ведення особистого підсобного господарства, міський голова звернувся до керівництва Новоград-Волинської районної державної адміністрації з пропозицією підтримати його ініціативу та надати інформацію стосовно вільних земельних ділянок на території Новоград-Волинського району з метою всебічного вирішення питання надання земельних ділянок учасникам АТО.
Інформація міської ради