Сергій Тігіпко: «Не можна наповнювати бюджет за рахунок найбідніших»

Холодний вересень дає людям добре відчути, що без опалення жити невесело. На жаль, пропозиції Уряду підняти ціну на газ у чотири рази нікого не втішають — як і інші законодавчі ініціативи влади.
ДИВНА ЛОГІКА
Вже зрозуміло, що ціна опалення обійдеться в рази дорожче. Влітку влада відрапортувала про реверсні поставки газу зі Словаччини. Він значно дешевший за російський. Але замість зниження ціни на газ для споживачів, «Нафтогаз» планує збільшити її у чотири рази. Це тим дивніше, якщо пригадати, що населенню, зазвичай, подається газ внутрішнього видобутку. Він дешевший за будь-який імпортний. Проте державний монополіст замість прямого продажу людям більш дешевого українського газу поставляє його через посередників. У результаті черга за дотаціями цього року зросла у кілька разів.
«Близько чотирьох мільйонів українських сімей потребують компенсації по ЖКГ, — наводить цифри лідер партії «Сильна Україна» Сергій ТІГІПКО. — І ця цифра зростає. Ситуація би змінилася, якщо б дехто поставив собі за мету змінити схему поставки газу населенню. Але влада про це не думає».
На думку політика, діючий Уряд знає лише два шляхи врятування ситуації. Перший — за рахунок «поліпшення» фінансової ситуації в країні. Це він робить за рахунок населення: скорочує соціальні пільги та запроваджує нові податки. Другий варіант — за рахунок наповнення бюджету іноземними кредитами. За цю допомогу змушені будуть заплатити наші діти.
КОРУПЦІЯ ЗАЛИШИЛАСЯ НА ТОМУ Ж РІВНІ
У «Сильній Україні» вважають, що жодний сценарій не гідний виконання. Іноземні партнери також передумали надавати кредити просто так. Аналізуючи ситуацію в Україні, іноземні експерти прийшли до висновку, що перший порив ЄС дати гроші без умов — був передчасним.
«Євросоюз дав зрозуміти, що надасть Україні кредит в один мільярд євро тільки за умови виконання ряду реформ, — нагадує Тігіпко. — Там вимагають прозорого бюджету та реальних кроків у боротьбі з корупцією. Інакше говорячи, ЄС констатує, що рівень корупції при цій владі не змінився».
На його думку, Європа дає зрозуміти, що спроби Уряду виправдати війною відсутність реформ і реальних дій по боротьбі з корупцією нікого не переконують. «Сильна Україна» говорить про це з початку літа. Партія пропонує свої плани боротьби з головними проблемами країни та свої шляхи відродження економіки. Дещо влада почула. Дещо — використала, представивши як свої розробки. Але, на жаль, багато з якими заходами запізнилися.
«Напрошується висновок, що Уряд просто не може реагувати на вимоги свого суспільства — обов’язково потрібен стусан від міжнародних партнерів, — робить висновок Тігіпко. — І це, мабуть, найгірше у всій цій історії».
ПЕРСПЕКТИВНІ УМОВИ
«Сильна Україна» не обмежується критикою — партія Сергія Тігіпка пропонує альтернативний шлях вирішення проблем.
Перш за все — боротьба з корупцією. Починати треба зі скорочення контролюючих органів. За підрахунками експертів, тільки цей крок забезпечив би економію у 24 мільярди гривень щорічно. Це, навіть, більше за суму, яку Уряд «зберіг» за рахунок скорочення соціальних стандартів. Проте чиновники, звичайно, від цієї ідеї не в захваті.
«Сильна Україна» враховує спротив та пропонує комплексний підхід. Для відродження економіки необхідно зробити декілька паралельних кроків. По-перше, підтримати вітчизняну промисловість державними замовленнями для підприємств і обмежити імпорт продукції, яку виробляють в Україні. По-друге, на дипломатичному рівні допомогти вітчизняним виробництвам відкривати нові ринки для української продукції. По-третє, вжити усіх можливих заходів для покращання інвестиційного клімату в країні.
«Звичайно, це непростий шлях, який потребує від Уряду максимум зусиль, наполегливості та професіоналізму. Шантажувати країну — набагато легше», — відзначає Тігіпко.
Олег САМЧУК