Рак молочної залози: відлік на години

20 ЖОВТНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ РАКОМ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ
Чому даному питанню приділяється така серйозна увага? Рак молочної залози посідає перше місце у структурі онкологічної захворюваності жіночого населення України і більшості економічно розвинутих країн світу. За останні півстоліття захворюваність на рак молочної залози зросла майже у 5 разів і надалі має тенденцію до зростання, що викликає велику тривогу в онкологів світу, зокрема України.
Так, у 2013 році по Новоград-Волинському району виявлено 32 нових випадки раку молочної залози, із них — 11 в 3-4 стадіях, що відповідає 34,4% занедбаності, тобто кожна третя жінка із виявлених не підлягає спеціальному лікуванню, і прогноз щодо подальшого життя у неї є неблагополучним. У порівнянні з 2008 роком занедбаність склала 13,8% (4 із 29 випадків). Станом на кінець 2013 року на обліку перебуває 264 хворих жінки, що відповідає першому місцю в структурі онкозахворюваності жіночого населення та другому місцю в структурі загальної захворюваності, пропустивши вперед лише рак шкіри. Так, на обліку перебуває хворих на рак шкіри — 297; рак молочної залози — 264; рак шийки матки — 184; рак тіла матки — 163; рак прямої кишки — 88.
У 2013 році померло 9 жінок, хворих на рак молочної залози, що відповідає першому місцю в структурі смертності жіночого населення та третьому — в структурі загальної смертності. В 2013 році померло хворих на рак шлунку — 11; рак легенів та прямої кишки — 10; рак молочної залози — 9; рак шийки матки — 4; рак тіла матки — 2.
За період 2008-2013 року спостерігається значне помолодшення раку молочної залози. Так, у 2013 році із 32 випадків 16 жінок працездатного віку (до 55 років), що становить 50% на 50%, а в 2008 році це співвідношення було 30% на 70% (пенсійного віку).
Як можливо вплинути на дану ситуацію, і які фактори сприяють розвитку даної хвороби? Ризик виникнення раку молочної залози у конкретної жінки визначається дією різноманітних факторів ризику, які можна об’єднати в 4 групи. Реалізація впливів усіх цих факторів здійснюється через ендокринну та імунну систему організму.
ФАКТОРИ РИЗИКУ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ
І. Пов’язані із способом життя та професійні фактори:

  1. Хронічний стрес.

  2. Куріння та системне вживання алкоголю (особливо пива).

  3. Тривалий вплив радіації.

  4. Тривалий контакт зі шкідливими газами, отрутохімікатами.

  5. Надмірне вживання жирної їжі, смажених і копчених страв.


ІІ. Пов’язані із сексуальною, репродуктивною і лактаційною функцією жіночого організму:

  1. Неадекватне статеве життя (незадоволення статевим життям, тривалі перерви в статевому житті (більше 1-го місяця), відсутність статевого життя у віці 25-55 років, використання перерваного статевого акту з метою контрацепції, кількість абортів (більше 5).

  2. Перші пологи у віці до 16 та старше 28 років.

  3. Народження першої дитини із масою більше 4 кг.

  4. Годування дитини груддю менше 5 місяців.

  5. Велика кількість молока при лактації.

  6. Ранній (до12 років) або пізній (після 16 років) початок менструального циклу.

  7. Тривалість менструального циклу більше 5 діб.

  8. Ранній (до 45 років) або пізній (після 53 років) клімакс.


ІІІ. Супутні захворювання:

  1. Невростенія.

  2. Захворювання печінки, щитовидної залози, яєчників.

  3. Цукровий діабет.

  4. Травми молочних залоз.

  5. Захворювання (доброякісні) молочних залоз.


ІV. Спадковість — наявність раку молочної залози у прямих родичів.
Якщо є поєднання із 4 груп ризику, то існує 100% ймовірність захворювання на рак молочної залози; з 3-х груп — 75%; з 2-х — 50%.
Вплинути на захворюваність практично неможливо, тому що це потрібно повернути екологію та стандарти життя хоча б на 100 років назад. А от занедбаність — можливо! І це залежить не стільки від медичних працівників, як від самої жінки. Для цього потрібно не так вже й багато: переглянути свою життєву позицію та віднестися до свого здоров’я як до чогось найціннішого у своєму житті.
Щодо специфічної профілактики раку молочної залози, то її не існує. Вчасно зверніться за медичною допомогою. Першою ланкою має бути сімейний лікар, який надасть інформацію та допомогу і скерує на подальше обстеження та консультації до спеціалістів лікувальних закладів міста, області, країни.
Першим кроком до профілактики раку молочної залози може бути відмова від шкідливих звичок, відкорегування режиму харчування та фізичного навантаження, а також виділення всього лиш 10 хвилин на самообстеження.
Самообстеження повинно стати звичкою. Якщо жінка менструює, самообстеження проводиться раз у місяць, через 7-10 днів після закінчення місячних, коли проходить болючість та набрякання молочної залози. Коли вже встановилася менопауза, або місячний цикл став нерегулярним, то робити це необхідно раз у місяць, у будь-який, але фіксований, час поза набряканнями молочних залоз. Важливо не те, в який день проводиться самообстеження, а те, наскільки добросовісно це робиться кожен місяць.
Самоогляд потрібно проводити за наступними правилами:

  1. Розпочніть із огляду білизни в тих місцях, де вона стикається із сосками, і пересвідчіться про відсутність будь-яких плям.

  2. Огляньте соски і навколососкове поле (ареолу) і переконайтеся чи немає почервоніння, висипання, шолушіння, втягнень, тріщин, виразок.

  3. Станьте перед дзеркалом, підніміть руки за голову, огляньте шкіру і зверніть увагу на форму молочних залоз, наявність втягнень або вип’ячувань шкіри в окремих місцях.

  4. Наступний етап — прощупування молочних залоз лежачи. Під лопатку зі сторони молочної залози, яку прощупуєте, підложіть подушку у вигляді валика, щоб грудна клітина була припіднятою, а молочна залоза — більш розтягнена. Права молочна залоза прощупується подушечками і двома фалангами 3-4 пальців лівої руки. Складіть пальці докупи і долонею, круговими рухами, сантиметр за сантиметром, пересувайтесь по молочній залозі, прощупуючи всі її зони. Прощупуйте молочну залозу по колу, вгору і вниз, або по сегментах. Кожен раз робіть цю процедуру однаково. Це допоможе вам переконатися в тому, що ви прощупали всю залозу до аксілярних (пахвових) ділянок, і запам’ятати, що ви відчували, прощупуючи свою молочну залозу, кожен місяць. Таким же шляхом проведіть прощупування лівої молочної залози. Важливо робити це, не захвачуючи кінчиками пальців тканини молочної залози, а прикладаючи пальці (як мінімум середніми і кінцевими фалангами ІІ-V пальців).

  5. Можна провести додаткове самообстеження під душом. Мильні пальці, ковзаючи по мокрій шкірі, можуть легше виявити патологію молочних залоз.


Запам’ятайте, а ліпше — запишіть, що ви прощупуєте в залозі в цьому місяці, а потім щомісячно фіксуйте у свій щоденник результати огляду.
Якщо при самообстеженні ви виявили будь-які зміни, особливо наростаючі в динаміці, то вам необхідно звернутися до лікаря: гінеколога, хірурга, онколога, мамолога.
Навіть при виявленні пухлини не слід панікувати — рак молочної залози лікується при умові вчасного виявлення. Своєчасне лікування дає можливість хворій жінці прожити повноцінне життя.
Ю.МОВЧАН, лікар-онкохірург міськрайТМО