Юрій ШЕВЧУК, голова Новоград-Волинської спілки ветеранів афганської війни: «Ветерани афганської війни на виборах підтримають Володимира Литвина»

Юрій ШЕВЧУК, голова Новоград-Волинської спілки ветеранів афганської війни: «Ветерани афганської війни на виборах підтримають Володимира Литвина»

Нещодавно ми поспілкувалися з головою Новоград-Волинської громадської організації воїнів-афганців Юрієм Шевчуком, у якого поцікавилися — за кого голосуватимуть його побратими на цих парламентських виборах?
— Спілка ветеранів афганської війни — громадська організація, але ми не стоїмо осторонь політичного життя. Так нещодавно ми провели телефонне опитування членів організації щодо питання підтримки того чи іншого кандидата в народні депутати України. Звичайно, не всіх знайшли, частина людей — на лікуванні, частина — у відрядженнях. Вдалося із 260 членів організації опитати 207, і з них 193 — висловили бажання бачити нашим депутатом Володимира Михайловича Литвина.
— Чому саме Володимира Литвина?
— У квітні 2012 року був підписаний договір про співпрацю Новоград-Волинської спілки ветеранів афганської війни з Благодійним фондом Литвина «Майбутнє Полісся», у частині виконання статутних завдань організації, а це — героїко-патріотична робота, соціальний захист ветеранів і так далі.
— Що за цей час у цифрах і фактах було зроблено за підтримки Володимира Михайловича для воїнів-афганців?
— Відкрили сім меморіальних дощок на вулицях і на школах, де навчалися наші земляки, які загинули в Афганістані. 4 — в районі: с.Таращанка, Федорівка, Гульськ, Броницька Гута і три — в Новограді-Волинському на вулицях, які названі на честь тих товаришів-героїв, які свого часу загинули за Батьківщину: вул.Олейнікова, Нісало, Максимова. Можна ще зазначити, що це були не просто відкриття, а з концертами, виступали ветерани-афганці, які після війни присвятили своє життя творчості. Проведено дві концертні програми «Афганські дороги» — саме за сприяння фонду. Також традиційно, багато років поспіль, проводиться турнір із волейболу пам’яті наших земляків, які загинули в Афганістані. Це великий перехідний кубок, він розігрується між командами міста та району в другу суботу лютого, і саме при допомозі Фонду нам вдалося значно краще організувати цей захід.
Починаючи з 2012 року, надано матеріальну допомогу учасникам бойових дій, сім’ям загиблих та сім’ям померлих ветеранів на загальну суму майже 150000 грн.
Для членів організації виготовлено 208 комплектів камуфляжних костюмів. Є один син загиблого в 2002 році афганця — Веремійчук, інвалід дитинства, який зараз навчається в інституті. Фонд Литвина оплачує 50% навчання ось уже 4-й рік поспіль.
За сприянням Фонду, у 2013 році проведено зустріч ветеранів 501-го батальйону. 30 років тому у Новограді-Волинському сформували цей батальйон і відправили в Афганістан, і ось ветерани через 30 років з’їхалися з усіх куточків колишнього Союзу, тривала ця зустріч три дні, було понад 90 чоловік, приїхали в Новоград гості з Грузії, Росії, Білорусії, України — майже всі зібралися, завдячуючи саме активній підтримці Фонду «Майбутнє Полісся».
Під час відзначення 25-ої річниці виведення військ із Афганістану, а це було в лютому цього року, всі 260 членів організації отримали подарунки від В.М.Литвина, а також за сприяння Фонду були виготовлені пам’ятні медалі, що їх було вручено воїнам-афганцям нашої організації. Також саме Володимиром Михайловичем була спонсорована і велика концертна програма в Новоград-Волинському міському Палаці культури, працювала польова кухня.
У 2013 році була проведена зустріч Володимира Литвина із вдовами ветеранів Афганістану та жінками-учасницями бойових дій — у нас їх 6. Учасники зустрічі могли задати питання, отримати відповіді, а оскільки це було напередодні 8 Березня, то вони всі отримали подарунки від депутата.
Завдяки В.М.Литвину наша ветеранська організація отримала новий комп’ютер, були виділені кошти, які ми витратили на підключення до мережі Інтернет і оплачено ці послуги вперед на декілька років.
У цьому році, перед річницею виведення військ, ми об’їздили могили наших побратимів, вшанували їх пам’ять, поклали квіти — і це завдяки тому, що фонд Литвина допоміг із пальним, яке нині коштує недешево.
У школи також не їхали з порожніми руками: куди привезли тенісний стіл, куди м’ячі хороші, — і все це за сприянням Фонду, що ним опікується наш депутат. Так само отримували допомогу на лікування, на проведення складних і дороговартісних операцій.
То чи ж варто ще вагатися і обмірковувати — кого з кандидатів підтримувати? Ми твердо переконані — того, хто щодня власними справами доводить те, що працює на благо своїх земляків.
Розмовляла Тетяна ЛУКАЩУК