Нагляд за додержанням законів органами, які проводять дізнання, досудове слідство

Одними з функцій органів прокуратури є підтримання державного обвинувачення в суді та нагляд за додержанням законів органами, які проводять дізнання, досудове слідство.
Кримінальним процесуальним кодексом України, що прийнятий 13 квітня 2012 року, встановлено нову процесуальну форму діяльності прокурора — процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, яке включає можливість дачі вказівок слідчим та погодження важливих процесуальних рішень.
За результатами досудового розслідування кримінальне провадження слідчими слідчого відділення Новоград-Волинського міськвідділу направляється міжрайонному прокурору для вирішення питання про подальше скерування до суду.
Так, впродовж 9 місяців 2014 року Новоград-Волинським міжрайонним прокурором направлено до міськрайсуду для розгляду по суті 217 обвинувальних актів щодо 236 осіб про вчинення ними кримінальних правопорушень, за які передбачено відповідальність Кримінальним Кодексом України. Найбільша кількість кримінальних проваджень — про злочини проти власності — 90 кримінальних проваджень щодо 101 особи, 5 — про злочини проти життя та здоров’я, 4 — у сфері господарської діяльності, 5 — проти громадської безпеки, 14 — злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту, 20 — злочини в сфері обігу наркотичних засобів, 6 — злочини проти авторитету органів державної влади, 3 — про злочини в сфері службової діяльності.
За участю прокурорів Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури міськрайсудом розглянуто 178 кримінальних проваджень, за результатами яких винесено 105 обвинувальних вироків, затверджено 49 угод про примирення, укладених між підозрюваними та обвинуваченими, та 24 угоди —про визнання винуватості, що укладені між прокурорами та підозрюваними.
Слід звернути увагу, що саме чинним Кримінальним процесуальним кодексом України передбачено право укладання угод у кримінальному провадженні під час досудового розслідування та в суді, що сприяє спрощеному порядку розгляду справи судом та призначенню покарання, яке узгоджується сторонами при укладенні угоди.
Впродовж 9 місяців 2014 року прокурорами міжрайпрокуратури до апеля­ційного суду Житомирської області внесено 7 апеляційних скарг на вироки та ухвали Новоград-Волинського міськрайсуду, з яких 4 на даний час задоволено. За скаргами інших учасників процесу рішення судів по кримінальних провадженнях в поточному році апеляційним судом Житомирської області не скасовувались.
М.ГОРБАНЬ, старший прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури, молодший радник юстиції