13 Дартів Вейдерів прагнуть стати народними депутатами...

13 Дартів Вейдерів прагнуть стати народними депутатами...

...АБО ПРО ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ПОЗАЧЕРГОВИХ ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ВИБОРІВ
Навряд чи автор всесвітньо відомої кіноепопеї «Зоряні війни» Джордж Лукас, створюючи персонаж Дарта Вейдера, очікував, що його дітище колись… балотуватиметься до Верховної Ради України. Втім, факт залишається фактом: офіційний сайт Центральної виборчої комісії, де містяться короткі відомості про всіх учасників виборчого процесу, подає одразу 13 кандидатів на ім’я Вейдер Дарт. Усі вони, крім номеру першого політичної партії «Інтернет партія України», зареєстровані кандидатами в округах міста Києва. Серед них по батькові: 5 — Володимировичі, а є ще Андрійович, Васильович, Вікторович, Віталійович, Михайлович, Олегович, Павлович і Станіславович.
Законом «Про вибори народних депутатів України» нині встановлено 5% прохідний бар’єр і змішану систему: 225 депутатів обираються в загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками від політичних партій, а інші 225 — за мажоритарною системою в одномандатних округах. Позаяк Росія окупувала АР Крим, 26 жовтня не вдасться обрати 12 депутатів у мажоритарних округах окупованого півострова.
З чинних депутатів Верховної Ради сьомого скликання 302 виявили бажання знову балотуватись на парламентських виборах. Чинні нардепи фігурують у списках 9 партій, які подали заявку до ЦВК.
Для реєстрації кандидатами в народні депутати по багатомандатному виборчому округу політичні партії мають сплатити внесок у розмірі 1 млн. 218 тис. грн. та надати низку підтверджуючих документів, відповідно до норм чинного законодавства.
Нагадаємо, що голосування проводиться 26 жовтня 2014 року, з 8 до 20 години, без перерви. Для отримання виборчих бюлетенів потрібно пред’явити один із зазначених нижче документів, який підтверджує особу та громадянство України: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); військовий квиток (винятково для військовослужбовців строкової служби).
Підготував Олег БРЮХАНОВ