«Заробіткам» школяра завадив дільничний інспектор

33-річний житель одного з населених пунктів Новоград-Волинського району звернувся до міліції із заявою про крадіжку. Чоловік повідомив, що, повернувшись увечері додому, застав настіж відчинені вхідні двері у будинок та виявив зникнення сімейних заощаджень. До того ж, «вітер гуляв» і у господарському приміщенні. Там потерпілий виявив відсутність своєї найціннішої речі — бензопили. Про те, хто міг так похазяйнувати в його оселі, господар і гадки не мав.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група міськвідділу. Уже цього ж дня правоохоронцям вдалося встановити особу підозрюваного. Ним виявився 15-річний сусідський хлопчина.
Дільничний інспектор одразу повідомив батькам неповнолітнього, що їх син підозрюється у скоєнні крадіжки. Проте вони такій новині і не здивувались. Мати хлопця засмучено розповіла міліціонерам, що останнім часом вони разом із чоловіком не могли дати ради синові. Спочатку він потай виносив цінні речі із рідної домівки, а потім почав тікати з дому і хтозна, де проводити час. Про навчання взагалі мова не йшла. Батько неодноразово намагався поговорити із сином, проте — безрезультатно. За словами дорослих, звертатися до міліції або інших служб вони не хотіли, оскільки «соромно людей».
Згодом у присутності батьків юнак, схиливши голову, розповів міліціонерам про всі деталі скоєння злочину. Напередодні він заходив до сусідів у гості, а вже наступного дня, дочекавшись, допоки всі пішли з дому, зайшов на чуже подвір’я. Впевнившись, що за ним ніхто не спостерігає, позривав із вхідних дверей навісні замки і потрапив у будинок. Там швидко знайшов гроші, близько 1600 гривень, а у сараї — бензопилу господаря. Техніку вирішив на деякий час переховати у копиці сіна в сусідів.
Це — крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище, карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.
Інна ВОВЧЕНКО, Новоград-Волинський МВ