Якість води в районі водозабору в 1,6 рази гірша від нормативної

Державне агентство водних ресурсів України, Житомирське обласне управління водних ресурсів інформує про якісний стан р.Случ у районі питного водозабору м.Новоград-Волинський за результатами моніторингу за третій квартал 2014 року.
Якість води визначається щомісячно за 28 гідрохімічними показниками.
Результати хімічних аналізів води свідчать про забруднення новоград-волинського водосховища органічними речовинами. Показник біохімічного споживання кисню — важливий екологічний показник стану природних водойм — при нормі 2,26 мг кисню/дм3 за середнім значенням становив 3,09, що перевищує питний норматив у 1,4 рази. А хімічне споживання кисню при нормі 15,0 мг кисню/дм3 становить 30,3, що вище за норму в 2 рази.
Порівняно з другим кварталом 2014 року, вміст марганцю в новоград-волинському водосховищі знизився з 0,097 до 0,055 мг/дм3 і знаходиться у межах граничнодопустимої концентрації.
Порівняно з попереднім кварталом, у питному водозаборі збільшився вміст фосфатів — із 0,07 до 0,227 мг/дм3. Підвищення вмісту мінералізової форми фосфору у воді сприяло інтенсивному розвитку синьо-зелених водоростей та негативному процесу «цвітіння» поверхневої води.
За даними гідрохімічного моніторингу, рівень забрудненості води новоград-волинського водосховища протягом другого кварталу 2014 року відповідає коефіцієнту забруднення Кз=1,61 «слабо забруднені», тобто якість води у 1,6 рази гірша від нормативної. Порівняно з попереднім періодом (Кз=2,31), відбулось покращання гідрохімічного стану р.Случ.
За матеріалами відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради