Двадцята подорож до Німеччини

З 7 по 19 жовтня група учнів і вчителів міської гімназії імені Лесі Українки, спеціалізованої школи №4 та загальноосвітньої школи №6 на запрошення відкритої гімназії інтернатного типу перебувала в гостях у м.Візентайд (Нижня Франконія). Слід сказати, що за рахунком це була двадцята подорож гімназистів і старшокласників до Німеччини у рамках міжнародного учнівського обміну. На цей раз подорож здійснювалася під егідою проекту: «Можу я відрекомендуватися? Так я живу! Це моя країна!» І, звичайно, всі заходи були підпорядковані цій темі.
Більша частина учасників подорожі вирушала до Німеччини вперше. Учні з міста над Случчю мали змогу познайомитися з матеріальною базою німецької гімназії і ходом уроків, оскільки кожного навчального дня у плані було відвідування двох перших уроків. Потім тривала спільна робота українських і німецьких старшокласників над проектом під керівництвом німецьких і українських вчителів.
Щодо бази, то лише в цьому році урядом Баварії було виділено понад 500 тисяч євро для проведення косметичного ремонту окремих приміщень у гімназії і заміни їх устаткування. З’явилося впродовж останнього року нове устаткування в деяких навчальних кабінетах і класах, у спортивних залах. Як видно, німецька школа постійно розвивається за підтримки держави.
У рамках програми було здійснено ознайомлення німецьких і українських учнів з історичними і культурними пам’ятками Візентайда і районного центру Кітцінгена, Вюрцбурга і Нюрнберга, Мюнхена і Бамберга. Так, у Кітцінгені учні відвідали Музей народних звичаїв під час Масляної, у Бамберзі відвідали ратушу, центральний собор і «Трояндовий сад», у Вюрцбурзі — замок «Марієнберг», пам’ятку зодчества ЮНЕСКО, Резиденцію з англійським парком, побували в Музеї Конрада Рентгена. У Нюрнберзі відвідали королівську резиденцію «Кьонігсберг» та історичні собори. Незабутнє враження на дітей справила дводенна поїздка до столиці Баварії Мюнхена і відвідування замку «Німфенбург».
Наприкінці перебування діти захищали на спільному заході результати виконаних проектів, які вони згодом оформили у вигляді кольорових плакатів, що були виставлені в шкільному «Форумі», цьому своєрідному місці для перепочинку німецьких гімназистів. Українську делегацію приймав у німецькій ратуші бургомістр міста пан доктор Кнаєр, інші офіційні особи. Згодом відбувся прощальний вечір, на якому українські учні виступили з гарним концертом. Особливо відзначилися при цьому гімназисти Денис Скрицький та Ірина Стародуб (танцювальні номери), Інга Шаталова і Настя Люлевич (індивідуальне виконання музичних творів).
Незабутні враження українських учнів записала кореспондент місцевої газети, невдовзі опублікувавши їх у статті на шпальтах газети «Майн-Пост». Українські вчителі за допомогою місцевих істориків збирали, окрім того, краєзнавчий матеріал, отримали книги від Мюнхенського вільного університету в дарунок музеям нашого міста, знайомилися з діяльністю української діаспори щодо допомоги українським біженцям і солдатам української армії в рамках АТО медичними препаратами та інструментами, одягом, спальними мішками, медичними ліжками. У родинах, де мешкали учні, та на уроках українських гімназистів і вчителів розпитували про ситуацію в Україні, про перебіг бойових дій та про перспективи подальшої політичної ситуації в країні внаслідок московської агресії. Показово, що всюди учні ходили у супроводі Державного прапора України. Після приїзду додому учасники подорожі взяли участь у шкільній олімпіаді з німецької мови.
З наступного року проект міжнародного учнівського обміну за погодженням німецької сторони здійснюватиметься на базі спеціалізованої школи №4.
В.ВІТРЕНКО, вчитель німецької мови міської гімназії, керівник проекту
А.ТЕТЕРЯ, вчителька німецької мови спеціалізованої школи №4